Francuski mediji pišu kako je najvjerojatniji razlog uskraćivanja privole, Stefaninijeva spolna orijentacija. Naime, francuski je diplomat deklarirani homoseksualac, a s obzirom da se prema vatikanskim pravilima veleposlanik ne može ponašati i živjeti u neskladu s crkvenim naukom, uskrata privole, pišu mediji, bila je očekivana.

S druge strane, postoje informacije kako je do zastoja došlo zbog nedavne promjene u Uredu Svete Stolice za odnose s državama. Prije dva mjeseca na čelo Ureda imenovan je nadbiskup Paul Richard Gallagher koji, kako prenosi Vatican Insider, još uvijek nije dovoljno upoznat sa slučajem kandidature za novog francuskog veleposlanika.

Ipak, najzanimljivije detalje o slučaju francuskog diplomata donosi novinar spomenutog portala Andrea Tornielli koji otkriva kako je Laurent Stefanini zapravo „vjernik koji kojega na putu vjere prati kardinal i nadbiskup Pariza André Vingt-Trois, a koji ga je na neki način i predložio dajući jamstvo za njegovu kandidaturu“.

Stefaninija je 1998. godine krizmao upravo mons. Vingt-Trois, tada pomoćni biskup Pariza, a 2005. godine uoči odlaska na diplomatsku službu pri Svetoj Stolici Redom sv. Jurja odlikovao ga je papa Ivan Pavao II.

„Oduvijek je živio u čistoći, nije se ženio, nikada nije nijekao svoju spolnu orijentaciju koja mu je, kako kaže, ‘onemogućila osnovati obitelj i imati djecu’. Praktični je vjernik-katolik. Nikada nije sudjelovao u gej-aktivizmu, niti lobirao“, piše Tornielli. Podsjetimo na bitno razlikovanje istospolne sklonosti od njezina prakticiranja, koje postoji u moralnom nauku Crkve. Iako se istospolna privlačnost u crkvenom nauku naziva “objektivnim poremećajem”, ona sama po sebi nije grešna.

Talijanski novinar potom donosi i zanimljiv detalj nedavnog susreta francuskog diplomata s apostolskim nuncijem u Parizu nadbiskupom Luigijem Venturom. Nuncij je, piše Tornielli, Stefaninija „službeno zamolio da učini ‘korak unatrag’ i odustane od kandidature zbog svoje spolne orijentacije“, a s obzirom da je zahtjev upućen izravno tijekom neformalnog razgovora, može se zaključiti kako je ovaj slučaj složeniji od prethodnih, kao kada je 2007. godine Sveta Stolica uskratila privolu francuskom veleposlaniku i deklariranom homoseksualcu Jeanu Khun-Delforgeu, koji je za razliku od Stefaninija otvoreno prakticirao svoju sklonost živeći s partnerom. Stefanini je nuncijev prijedlog odbio rekavši kako ne može samoinicijativno odustati, budući da ga je kandidirala francuska vlada. Na temelju prikupljenih informacija, poznati talijanski vatikanist zaključuje kako „profil kandidata i proceduralno neuobičajeni zahtjev nuncija (bez uključivanja francuskih vlasti, op.a.) ostavljaju mogućnost da pravi razlog nedostatka privole ne leži u Stefaninijevoj spolnoj sklonosti, već postoje drugi motivi“.

Spomenimo kako je francuski predsjednik François Hollande prije nekoliko dana izjavio kako glavni kandidat za veleposlanika pri Svetoj Stolici ostaje upravo Laurent Stefanini.

Na kraju, dodajmo kako su francuski mediji u čitavu priču uključili i Ludovine de la Rochère, predsjednicu poznate francuske udruge Manifestacija za sve (Manif pour Tous), tvrdeći kako je uskrata privole posljedica njezina pritiska. U razgovoru za Le Figaro, Rochère je odlučno odbacila ovu pretpostavku izjavivši kako bi takvo ponašanje bilo u potpunoj suprotnosti sa ciljevima Udruge.

– Mi smo protiv homofobije i odbacivanja ljudi zbog njihove spolne orijentacije. Mi se borimo protiv istospolnih brakova u cilju zaštite interesa djece koja moraju imati oca i majku – rekla je Rochère.

Ostaje vidjeti kako će se čitava priča završiti, no jedno je sigurno – službenog negativnog odgovora neće biti, budući da Vatikan ne šalje službenu odbijenicu i obrazloženje svojeg protivljenja.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net