Obitelji sirijskih izbjeglica koje bježe od sukoba u zapadnom dijelu te zemlje, naišle su na gostoprimstvo i pronašle smještaj u samostanu Svetoga Vartana, u središtu grada Aleppa, koji vode isusovci. Samostan, posvećen armenskom svecu, prije stotinu je godina bio armenska škola, koja je poslije poslužila za prihvat armenskih izbjeglica. Godine 2008. – kako izvještava agencija Fides – isusovci su, nakon što su ga obnovili, preko Isusovačke službe za izbjeglice u njemu otvorili Centar za prihvat izbjeglica.

Već je drugu godinu zaredom Egipat na popisu Povjerenstva Sjedinjenih Američkih Država za vjersku slobodu u svijetu, među zemljama koje posebno zabrinjavaju. Prema posljednjem godišnjem izvještaju, egipatska tranzicijska vlada i dalje dopušta stalna, sustavna i teška kršenja slobode misli, savjesti, religije ili vjere, te je i uključena u njih. Među glavnim je žrtvama sektaškoga nasilja kršćanska zajednica. Osim Egipta, na spomenutom se popisu ove godine nalaze i Mijanmar, Sjeverna Koreja, Eritreja, Iran, Irak, Nigerija, Pakistan, Kina, Saudijska Arabija, Sudan, Tadžikistan, Turska, Turkmenistan, Uzbekistan i Vijetnam.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan najavio je da Vlada namjerava pripremiti zakon za ukidanje pobačaja u zemlji. Kakva je razlika između ubojstva djeteta u utrobi majke, i ubojstva djeteta koje je rođeno? – upitao je govoreći na susretu sa ženskim udrugama. Po Erdoganovu mišljenju potpora je pobačaju samo „podmukli plan u svrhu slabljenja zemlje“.

Vatikanski poluslužbeni dnevnik L’Osservatore Romano od mjeseca je svibnja obogaćen prilogom posvećenim ženama, koji će izlaziti posljednjega četvrtka u mjesecu, a izvještavat će o životu i stanju žena, ne izostavljajući ni „osjetljive“ teme, kao što su one koje se odnose na prokreaciju, pristup kulturi te emancipaciju.

Od 9. do 13. srpnja u Bnagkoku se održava četvrti skup azijskih biskupa te je posvećen apostolatu žena. Na skupu će sudjelovati i svećenici, redovnici i redovnice te mnogi zauzeti laici. Bit će posebno riječi o brzi za žene koje su žrtva različitih iskorištavanja.

Rumunjski biskupi potiču vjernike da na sutrašnjim izborima daju glas onima koji brane pravednost, mir, obitelj i život.
Nadbiskup Cagliarija u svojem se jednom članku i biskupijskom tjedniku zalaže za više solidarnosti s ljudima koji su skloni samoubojstvu. (rv/bitno.net)