Mogao se pojaviti kao kralj, suditi sve iz visine izvanredne svetosti i mudrosti. Mogao je čak sići s Križa, kako mu je, rugajući mu se, netko predložio. Mogao je, kao Bog, to učiniti, ali nije. Postao je čovjekom, štoviše, bijednikom među ljudima, prihvaćajući žrtvu koja je čovječanstvu otvorila vrijeme praštanja.

Prva je Papina kateheza o milosrđu u Evanđelju poput velike Kristove slike. Sveti Otac ju je ocrtao u pet istaknutih Isusovih gestâ – u susretu s narodom, naviještanju Evanđelja, ozdravljanju bolesnih, približavanju posljednjima i u praštanju grešnicima – te skrenuo pozornost posebno na način na koji Isus započinje svoje poslanje, dajući da ga Ivan krsti na Jordanu.

Nije se predstavio svijetu u sjaju hrama, a mogao je to napraviti – istaknuo je Papa. Nije dao da ga navijeste zvuci trube. Nije došao ni odjeven kao sudac, a mogao je to učiniti. Naprotiv, – dodao je Sveti Otac – nakon trideset godina skrivenoga života u Nazaretu, Isus je otišao na rijeku Jordan, zajedno s mnoštvom ljudi iz svojega naroda, i stao je u red s grješnicima. Nije se stidio; bio je tamo sa svima, s grešnicima, kako bi bio kršten.

Od samoga početka – istaknuo je papa Franjo – Krist se očitovao kao Mesija koji preuzima na sebe ljudsko stanje, potaknut solidarnošću i suosjećanjem. Sve ono što je učinio nakon krštenja bilo je ostvarenje početnoga nacrta: donijeti svima Božju ljubav koja spašava, ljubav čistu, besplatnu, neograničenu. Isus nije donio mržnju i neprijateljstvo; donio nam je ljubav! Veliku ljubav, srce otvoreno svim ljudima, svima nama! Ljubav koja spašava! – kazao je Sveti Otac te dodao – Učinio se bližnjim posljednjima, prenoseći im Božje milosrđe koje je praštanje, radost i novi život. Isus, Sin kojega je poslao Otac, stvarno je početak vremena milosrđa za cijeli ljudski rod!

Milosrđe je to koje doseže vrhunac u muci na Golgoti, na čiju je snagu papa Franjo podsjetio ističući riječi koje su zauvijek promijenile ljudsko stanje: „Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine“. Na križu Isus prikazuje Očevom milosrđu grijehe svijeta, grijehe svih ljudi! Moje, tvoje, vaše grijehe. (…) I time su svi naši grijesi izbrisani. Ništa i nitko nije isključen iz te Isusove žrtvene molitve – napomenuo je Sveti Otac.

Samo je jedno potrebno – kazao je papa Franjo – pokajati se i povjeriti se Bogu u potpunom pouzdanju, kroz sakrament pomirenja. Izbjegavajući napast da se smatramo samodostatnima u odnosu na Božju ponudu oprosta. Svatko bi se trebao upitati: ‘Onaj tamo je grješnik. A ja?’ – kazao je Papa te istaknuo – Svi smo grješnici, ali svima nam je oprošteno. Svi imamo mogućnost primiti taj oprost koji je Božje milosrđe (…) Ne trebamo se bojati svojih slabosti. Svatko od nas ima svoje. Ali, snaga ljubavi Raspetoga nema prepreka i nikada se ne iscrpi. To milosrđe briše sve naše slabosti – istaknuo je u katehezi papa Franjo.

Prije završnih pozdrava, Sveti Otac se spomenuo trećega Međunarodnog dana sporta za mir i razvoj, koji je ustanovila Organizacija ujedinjenih naroda, a koji se obilježava danas, 6. travnja. Sport je univerzalni jezik koji približava narode i može pridonijeti susretu među ljudima i nadvladavanju sukobâ. Zbog toga potičem na življenje sportske dimenzije kao vježbaonice krjeposti u cjelovitom razvoju pojedinaca i zajednicâ – kazao je papa Franjo.

Radio Vatikan | Bitno.net