Kršćanska sela u kojima kao župnici djeluju franjevci, već dva mjeseca su odsječena od ostatka zemlje i stalno su pod paljbom sirijske vojske, jer smatraju da se ondje skrivaju naoružani pobunjenici, izjavio je Jallouf njemačkoj katolički tiskovnoj agenciji KNA. Opskrba vodom i strujom prekinuta je već mjesecima, ističe franjevac, a preostali stanovnici sve su siromašniji, budući da im naoružane skupine pobunjenika uzimaju humanitarnu pomoć iz Turske i otimaju usjeve. Kršćani su sve češće i žrtve otmica.

Melkitski nadbiskup Zahle, Issam Darwish, apelirao je na međunarodnu zajednicu da se odlučnije zauzme za mir u Siriji. Osobito bi europske zemlje morale izvršiti veći pritisak na strane u sukobu da svi sjednu za pregovarački stol, izjavio je Darwish zakladi ” Kirche in Not” u Münchenu. Za lipanj planirana međunarodna konferencija o Siriji, koja će se održati u Genevi, čini se kao dobra prilika za predstavljanje novoga mirovnog plana.

Mirni dijalog između Sirijaca jedini je put do mira i stabilnosti, naglasio je nadbiskup. Demokratski napredak može se postići samo putem pregovora i razgovora, a nikako ratom: “Najprije moraju prestati borbe i krvoproliće.” Znajući da je u sirijskim sukobima do sada ubijeno oko 80.000 ljudi, izgledi za unutarsirijsko pomirenje su loši. Ipak Darwish i kod predstavnika države i kod pobunjenika vidi pozitivne pomake.

Rat stvara nevolje i Libanoncima, podsjeća nadbiskup, svjedočeći da se mnogi Libanonci boje da bi se sukob mogao prenijeti i na njihovu zemlju. Parlamentarni izbori, planirani za lipanj, već su odgođeni. Osjeća se da i libanonsko gospodarstvo trpi, jer mnogi turisti otkazuju svoja putovanja. Osim toga više od milijun sirijskih prognanika i izbjeglica utočište je našlo u toj zemlji. Samo u biskupiji Zahle prihvaćeno je 700 obitelji. “Mi im pomažemo u čemu god možemo”, izjavio je nadbiskup Darwish, ali mnoštvo izbjeglica iscrpilo je tamošnje humanitarne snage.

(ika/bitno.net)