“Današnja odluka irske Vlade koja je ozakonila pobačaj trebala bi biti najvažnija briga svih nas.

Kad ono što se predlaže postane novi zakon, iz temelja će se promijeniti ravnoteža između jednakog prava na život majke i njezina nerođenog djeteta koja postoji u sadašnjem zakonu i medicinske prakse u Irskoj. To će utrti put neposrednom i namjernom ubijanju nerođene djece. Nikad i ni u kakvim okolnostima to ne može biti moralno opravdano.

Odluka Vrhovnog suda u „slučaju X“ jednostrano je poništila jasnu pro-life politiku Iraca kao što je izraženo u članku 40.3.3 irskog Ustava. Donošenje zakona na temelju tako manjkave presude moglo bi biti i tragično i nepotrebno.

Dostojanstvo čovjeka i opće dobro čovječanstva ovisi o našem poštivanju prava na život svakog čovjeka od trenutka začeća do prirodne smrti. Pravo na život je najfundamentalnije od svih ljudskih prava. To je sam temelj za svako drugo pravo koje uživamo kao ljudi.

Životi nebrojene nerođene djece u ovoj zemlji sada ovise o odlukama koje će biti donesene od strane naših državnih dužnosnika. Neizbježna dilema s kojom se sada suočavaju svi naši državni dužnosnici jest: hoću li zaštititi i dokazati jednako pravo na život majke i djeteta u njezinoj utrobi u svim okolnostima ili ću dopustiti neposredno i namjerno ubijanje nevinog djeteta u utrobi majke?

Povrh toga, pri donošenju odluke od temeljnog moralnog značaja svaki državni dužnosnik ima pravo na potpuno poštivanje slobode savjesti. Nitko nema pravo nekoga prisiliti ili nekome prijetiti da postupa protiv svoje savjesti. Poštivanje ovog prava je sam temelj slobodnog, civiliziranog i demokratskog društva.

Svi koji su uključeni, posebno predstavnici vlasti, moraju uzeti u obzir duboka moralna pitanja koja proizlaze kao reakcija na današnje priopćenje Vlade. Pozivamo sve na molitvu kako bi naši predstavnici vlasti imali mudrosti i hrabrosti učiniti ono što je ispravno.”

Izvornik: zenit.org
Prevela: Katarina Marušić, dr.med.

Preuzeto s portala Hkld.hr