Saed Abedini kršćanski je pastor iz Amerike koji je 2012. putovao u Iran kako bi tamo pomogao izgraditi sirotište. Iranske vlasti uhitile su ga i drže ga već više od  godinu dana u zatvoru, tvrdeći da je on “prijetnjom za nacionalnu sigurnost” jer je u ranijim posjetima Iranu osnivao kućne crkve i obraćivao mlade s islama na kršćanstvo.

Početkom prošle godine iranske su ga vlasti uhitile i osudile na osam godina zatvora. Nedavno je Abedini prebačen u ozloglašeni zatvor Radžai Šar, gdje kaznu služe najokrutnije ubojice i kriminalci i gdje je život pastora u opasnosti. Abedini je, inače, rođen u Iranu, a na kršćanstvo se obratio 2000. Inače, iranske vlasti formalno toleriraju kršansku vjeru, ali krivično progone one koji su se na kršćanstvo obratili s islama, a Abedini je među njima. Obraćenici su primorani svoju vjeru prakticirati u domovima, a Teheran je tijekom različitih razdoblja varirao u svom toleriranju ovih “kućnih crkava”.

Abedini je neko vrijeme bio jedan od glavnih organizatora u ovom pokretu “podzemne crkve”, a potom je odselio u SAD nakon što je upoznao svoju suprugu Nahmeh – Amerikanku iranskog podrijetla. Nakon toga je nekoliko puta boravio u Iranu, a na svom putovanju 2012. je uhićen.

Udruga CitizenGo koja je svojedobno organizirala peticije portiv izvješća Estrela i Lunacek kojima se u Europskom parlamentu abortus pokušavalo definirati kao ljudsko pravo, sada je organizirala i peticiju kojom se od vođa država zapadne demokracije traži da izvrše pritisak na Teheran da oslobode pastora.

“Iran u svojim zatvorima drži veliki broj zatvorenika čiji je jedini zločin što su kršćani. Pastor Saed jedan je od njih. Molimo vas da učinite sve što možete za njegovo oslobađanje, bilo kroz službene diplomatske kanale, bilo kroz one neslužbene”, stoji u peticiji.

Peticiju možete potpisati ovdje.

G. An. | Bitno.net