Policija je tom prilikom tukla prosvjednike, među kojima i svećenike i redovnice. Singh se ispričao nakon što su ga je deseteročlano izaslanstvo predvođeno nadbiskupom Delhija Anilom Coutom, pozvalo da podupre kršćanske zahtjeve za okončanje diskriminacije koja pogađa kršćane dalite i one u nižim kastama. Nadbiskup Couto bio je jedan od šestorice katoličkih biskupa koji su, zajedno s desetak visokih predstavnika drugih kršćanskih Crkava i crkvenih zajednica, te s oko 400 prosvjednika, bili prethodnoga dana uhićeni.

“Dalit” u sanskrtu označava osobe koje su označene kao nedodirljive unutar indijskoga kastinskog sustava. Još godine 1950. indijska je vlada ustanovila sustav kvota u obrazovanju i državnim poslovima kako bi izišla ususret hinduističkim dalitima. Ta je povlastica 1956. godine proširena na Sikhe i konačno 1990. godine na budiste. Nije međutim bilo odgovara na kršćanske zahtjeve za ravnopravnošću, a daliti predstavljaju oko dvije trećine od 27 milijuna indijskih kršćana.

O. Devasagayraj Zakarias, tajnik Povjerenstva za dalite Katoličke biskupske konferencije u Indiji, izjavio je: “Nećemo više tolerirati ovu nepravdu. Jasno smo iznijeli svoj stav, a premijer je obećao da će na temelju našeg zahtjeva pokušati ostvariti konsenzus.”

IKA