Ilyas Khan

Ilyas Khan poznati je engleski filantrop, vlasnik nogometnog kluba i predsjednik najveće svjetske organizacije za potporu manje sposobnima.

“Odgoj do četvrte godine uvelike je označio moju vjeru. Moja je mama bila teško bolesne, stoga se moja baka, praktična katolkinja, u prvim godinama skrbila o meni, zadojen sam dakle kršćanskim duhom –piše Khan i dodaje: Od četvrte sam pa do 17. godine odgajan i živio kao musliman. Kada sam se upisao na sveučilište, Providnost je htjela da sam boravio u studentskom domu Opus Dei”, tvrdi Khan ističući da se u tom razdoblju približio duhovnosti i katoličkoj vjeri.

“Ne mogu tvrditi da sam slučajno pristupio katoličkoj vjeri, dapače u sedamnaestoj i osamnaestoj godini otkrio sam likove poput Hansa Ursa Von Balthasara, i od tada sam uvijek čitao teološku literaturu i susreo se s djelima svetoga Augustina i Origena”, piše Khan.

Vjera ti je bitna? Pridruži nam se:

Ta su čitanja ostavila dubok trag i nutarnji zaokret u njemu pa je već tada želio javno govoriti o svojoj vjeri, ali mu je to priječio strah da će ožalostiti roditelje. “Ključni trenutak”, podsjeća Khan, “bio je porast svijesti o mojem životu i mojim moralnim temeljima. Svom dušom želio sam napustiti islam, ali u konačnici Krist je učinio svoje”, pripovijeda Khan. Odlučno je bilo to što sam tijekom boravka u Hong Kongu, kada sam imao 25 godina, svakodnevno živio život Crkve. Baš sam tu, u kineskoj crkvi svetoga Josipa, prigrlio kršćanstvo, od tada nikada nisam posumnjao da sam katolik”, ustvrdio je Khan. Ali to što je zauvijek udarilo biljeg njegovoj vjeri, kako veli Kan, bio je posjet bazilici svetoga Petra u Vatikanu.

“Šetao sam bazilikom i sjećam se da sam nehotice zastao pred Michelangelovim djelom – Pietà. Gledajući Gospin pogled upravljen na Sinovo lice, tisuću je pitanja nahrupilo u moju glavu. Tada sam u sebi rekao: ‘Ovo je Bog, ne može ne biti Bog’. Reći u islamu da se Bog utjelovio velika je hereza, ali su u tom trenutku iščezle sve moje sumnje. Ljepota i ozračje toga spektakla učinili su preokret u meni”, piše Khan.

Značajno je Khanovo svjedočanstvo, s jedne strane ohrabrenje je svima koji sumnjaju ili se boje istine o svojem vjerovanju, s druge pak izazvalo je i negativne reakcije koje su se pretvorile u izravne prijetnje mržnje i smrti. Unatoč tomu, Khan se ne boji govoriti o svojoj vjeri i o ljepoti kršćanstva. Danas ga u Velikoj Britaniji smatraju najvažnijim obraćenikom na katoličku vjeru – prenosi agencija Zenit. (rv/bitno.net)