Ljepota dar zivota

Modno-glazbeni spektakl humanitarnoga karaktera „Ljepota jest dar života“ koji nikako ne smijete propustiti održat će se 25. studenoga 2014. u Ogranku Arbanasi Gradske knjižnice Zadar s početkom u 19 h. Na taj će se način nastojati prikupiti što više dobrovoljnih novčanih priloga za Centar za nerođeni život Betlehem. Donacije će se prikupljati u pripadajućoj zatvorenoj kutiji u koju će svi posjetitelji moći ubaciti proizvoljan iznos, a sve za namjenu kupnje odgovarajuće kuće za smještaj stambeno nezbrinutih trudnica i samohranih majki u Novom Brestju.

Udruga Betlehem-Zagreb osnovana je kao prva podružnica udruge Betlehem iz Karlovca koju je osnovao i vodi pater Marko Glogović. Danas na prostoru RH postoji 12 samostalnih udruga i svaka ima svoj upravni odbor, a rad istih nadzire pater Glogović.

Glavni cilj udruge je promicanje dostojanstva ljudskog života od začeća do prirodne smrti i u tom pogledu Udruga pomaže socijalno ugroženim trudnicama,samohranim majkama, obiteljima s mnogobrojnom djecom i beskućnicima, dakle onima najslabijima i najranjivijima. Udruge Betlehem već posjeduju tri kuće za prihvat majki. Dvije se nalaze u Karlovcu,a uskoro će biti otvorena i kuća u Sisku.

Organizatorice humanitarnog događaja:
Josipa i Amalia Bačić, visažistice
Ivana Begović, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti, učiteljica gitare, glumica i vokalna coacherica
Zaštitna lica promotivnih materijala: Ivana Begović i Bruna Bradarić
Dizajn plakata: Vinko Radovčić
Izrada plakata: FG Grafika Zadar

Svi sudionici događaja također sudjeluju u projektu isključivo na volonterski način.

Definirati sam pojam ljepote vjerojatno je teže no prebrojati zrnca pijeska na plaži ili broj zvijezda na prekrasnom proljetnom nebu, no čovječanstvo zapravo nikada nije u potpunosti odustalo od davanja raznih odgovora na to vječno (retoričko) pitanje: što je ona zapravo? Postoje li njezini objektivni standardi, ili je ona zaista tek u oku svakog pojedinog promatrača?

Pa ipak, stvarna je ljepota nešto puno dublje, kompleksnije, slojevitije. Čarobnije. Duhovnije. I ponire u sve sfere našega bića. U nama se očituje kao (pred)osjećaj nečega s čime se susrećemo i već unutar uranjanja u taj prvi dojam dobivamo snažnu impresiju o bogatstvu davanja i primanja uočenog. Ta vrst ljepote nije tu samo iz razloga da nas zadivi: ona se ponajprije otkriva u bogatstvu uzajamnog davanja i primanja, u zajedničkom rastu, razvoju, oplemenjivanju, razvoju senzibiliteta i suosjećanja za Drugoga. A postoji li išta ljepše od iskazivanja iskrene brige za dijete u majčinoj utrobi, izvoru iz kojega smo svi mi potekli?

Nenadmašnu ljepotu viđenja novoga života kao najuzvišenijeg i najfascinantnijeg ljudskog i duhovnog procesa organizatorice su odlučile poduprijeti ljepotom svojih vlastitih djelatnosti.

Josipa i Amalia Bačić, inicijalne organizatorice, to će učiniti svojim visažističkim kistovima. One zastupaju poznate brandove Estee Lauder i Clinique te im je kroz ovaj projekt namjera bila prikazati signature različitih tehnika pri kojima se u svakoj od njih naglašava određeni pojedini dio lica. Jedno od zaštitnih lica projekta uz malenu Brunu, glumica i glazbenica Ivana Begović, im je na njima veoma efektan način, budući da je i sama ponosna majka, za fotografiju plakata (Josip Vukić) uvjerljivo utjelovila majku s djetetom u naručju, čime su visažistice željele dodatno akcentuirati bezvremensku ljepotu mlade žene koja u rukama drži novi život, a samim time i čitav svijet. Velike im uzore predstavljaju ličnosti poput Evelyn H.Lauder, široj javnosti poznata po tomu što je 1992. godine pokrenula BCA kampanju te njome skrenula pozornost šire javnosti na sve izraženiji problem pojave raka dojke s ciljem njegove prevencije.

Poznati zadarski fotograf Josip Vukić dat će svoj doprinos kroz vlastiti fotoobjektiv. Vokalni sastav Ars Cantabile (umj. voditelj maestro Igor Cecić) i a cappella sastav A.K.A. Crescendo će publiku razgaliti svojim predivnim glasovnim izvedbama, dok će učenici Gitarskoga odjela Osnovne glazbene škole sv. Benedikta (ravnatelj Igor Cecić, učiteljica Ivana Begović) to učiniti kroz specifičan, anđeoski zvuk svojega instrumenta i skladbe iz klasičnoga repertoara.

Nevinost, blagost i čistoća utjelovit će se i u efektnom vizualnom obliku kroz reviju raskošnih vjenčanih haljina salona vjenčanja Diora iz Zadra (vl. Tina Sorić). Manekenke će prošetati dugim crvenim tepihom, dok će za maštovite frizure biti zadužena već puno puta javno priznata Sanja Genda Lulić i njezine djelatnice iz frizerskoga salona „Sanja“.

Centar za nerođeni život “Betlehem” (pater Marko Glogović, pavlin) konačno je pronašao odgovarajući dom u Novom Brestju i sada ga nastoji kupiti kako bi otvorili prvi takav dom na području glavnog grada Hrvatske, gdje je, ne treba posebno naglašavati, potreba za njim silno velika. U kuću bi bilo smješteno šest majki, a gdje bi im se pružila svaka vrst pomoći: materijalna, psihološka i duhovna, te se učinilo sve što je u njihovoj moći kako bi djeca došla na svijet u sigurnom, sretnom i bezbrižnom okruženju. U prizemlju kuće nalazile bi se zajedničke prostorije, a članovi Udruge zamislili su kako bi unutar toga prostora bila smještena i kapelica, kao i savjetovalište za žene kojima je potrebna takva vrst pomoći.

Ako ne možete prisustvovati događaju, svoj prilog možete uplatiti i na sljedeći račun:

Centar za nerođeni život Betlehem-Zagreb IBAN HR5023600001102128117, SWIFT ZABAHR2X.

Josipa, Amalia i Ivana | Bitno.net