Poštovani,

dvije godine nakon zatvaranja zvonika splitske prvostolnice, zbog rekonstrukcije stubišta i konzervatorsko-restauratorskih radova, 17. srpnja 2020. godine zvonik je ponovo otvoren za javnost.

Sam proces rekonstrukcije stubišta unutar zvonika te konsolidacije kamena trajao je duže od navedenog. Pripremni radovi započeti su još 2015. godine kada se radio arhitektonski snimak postojećeg stanja zvonika pod vodstvom dipl.ing.arh. Josipe Ružić. Iste godine tvrtka Genista d.o.o. na čelu s dipl.ing.građ. Marijanom Kovačić predlaže projekt za rekonstrukciju stubišta. Upravo su ti ranije pripremljeni radovi i dokumentacija o projektu radne skele, nove konstrukcije za stube od nehrđajućeg čelika, platforme i zvona postavila temelje za daljnje djelovanje. Za glavnog izvođača radova od 2016. pa sve do 2018. godine zadužena je bila tvrtka Art projekt iz Kaštel Gomilice, a u periodu od 2018. godine pa sve do okončanja radova izvođači su bili tvrtka Rocoso d.o.o.

U navedenom periodu odvijali su se konzervatorsko-restauratorski radovi unutar i izvan zvonika splitske katedrale. Konsolidaciju kamena u unutrašnjosti zvonika te konzervatorsko-restauracijski tretman kamene plastike vodila je magistra konzervacije-restauracije Tihana Višić iz tvrtke Rocoso d.o.o.. Konzervatorsko-restauratorske radove na sjevernoj vanjštini zvonika odradila je tvrtka ARTCORE j.d.d.o. pod stručnim vodstvom mag.art. Ane Doljanin.

Događaj koji je prethodio ovom, a možda nije zadobio onoliku pažnju koju je zaslužio zbog ovogodišnjih okolnosti, svakako jest povratak starih zvona splitske katedrale nakon punih šesnaest godina. Uoči otvaranja moćnika sv. Dujma u svibnju ove godine našim gradom iznova se pronio taj dugo čekani zvuk.

Zvonik je od davnina bio i jest vizualni i duhovni identitet našeg grada, stoga i ovi posljednji zahvati na unutrašnjosti i vanjštini zvonika ulaze u povijest. Govoreći o tome treba imati na umu da je zadnja obnova zvonika bila prije više od sto godina. Između 1890. i 1908. godine prema projektima bečkog arhitekta i konzervatora Aloisa Hausera zvonik je restauriran. O zvoniku prije prve poznate obnove postoje skromna saznanja.

Projekt obnove zvonika financirala je Splitsko-makarska nadbiskupija, Kaptol, matična župa Uznesenja Blažene Djevice Marije i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Konzervatorski nadzor vodio je dr.sc. Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu i dr.sc. Vanja Kovačić.

Nakon završnih pregleda obavljena je primopredaja zvonika u nazočnosti mons. Miroslava Vidovića, generalnog vikara Splitsko-makarske nadbiskupije, kanonika splitskoga Prvostolnog kaptola don Ante Mateljana te naposljetku župnika don Tomislava Ćubelića, koji su cijeli ovaj projekt nadgledali i pratili od njegovih početaka pa do samog kraja.

Stoga Vas radosno pozivamo da dođete, slobodno razgledate i zabilježite novonastale promjene unutar zvonika s nadom da penjući se do samog vrha spoznate ne samo ljepote grada koji nas okružuje, već uloženi napor, volju i trud koji je utkan od davnina u srednjovjekovni kampanel našega grada.