U koncelebraciji su bili apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH nadbiskup koadjutor vrhbosanski Tomo Vukšić, provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. Josipa o. Dario Tokić, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije preč. Krunoslav Novak, generalni vikar Vojnog ordinarija u Republici Hrvatskoj mons. Marko Medo, generalni vikar Vojnog ordinarija u Bosni i Hercegovini mons. Željko Čuturić, biskupski vikari vojni i policijski, dekani i kapelani, dijecezanski i redovnički svećenici.

„Permanentna Božja briga za čovjeka temelj je i razlog nade naše“, rekao je u propovijedi biskup Bogdan. „Ta nada nas poučava da nam i u osobnom, i u obiteljskom i u društvenom životu valja prihvatiti da, iako neke stvari neće ići onako kako mi želimo, Bog može ravno pisati po krivim crtama i izvući nešto dobro iz zala koje pojedinac ne uspijeva nadvladati u ovom svijetu.[10] Ovaj svijet i ono što nam se događa počesto su nalik pustinji, koja je prepuna praznina, strahova, bespomoćnosti… A baš su takve pustinje šansa da ponovno otkrijemo u svome životu one vrijednosti koje su bitne za naš  život. Da u tim „sušnim područjima“ u kojima pred nama zjapi golema provalija besmisla, otkrijemo životne prioritete, da otkrijemo onaj iskonski smisao i temelj našega života i života svijeta, da otkrijemo nadu, i to onu nadu »koja ne postiđuje« (Rim, 5, 5); u konačnici: da iznova u svome životu otkrijemo Boga koji nas beskrajno ljubi i brine se za nas te da se vratimo na put vjere.“

Hodočašću u organizaciji Vojnog ordinarijata Republike Hrvatske nazoče izaslanik ministra obrane državni tajnik Branko Hrg i zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Siniša Jurković. Zapovjednik 29. hodočašća Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja je zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Ivan Turkalj.

Uz pripadnike Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja na misi koja se slavi u Crkvi na otvorenom bistričkog svetišta sudjeluju pripadnici povijesnih postrojbi, umirovljeni generali, predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite, Hrvatske vatrogasne zajednice, djelatnici Ministarstva pravosuđa, zatim predstavnici vojnih postrojbi Bosne i Hercegovine i Slovenije, ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, predstavnici političkog i društvenog života, članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

Prije mise se okupljenima obratio natporučnik Vladimir Krpan, djelatnik Vojnog ordinarijata. U procesiji koja je prethodila misi nosio se križ „Ranjeni Isus“ iz Novog Farkašića, zatim pralik Gospe Velikoga hrvatskoga krsnog zavjeta, zaštitnice Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj, tri stijega: Republike Hrvatske, Svete Stolice i Vojnog ordinarijata, te godišnja zavjetna svijeća vojnika, policajaca i branitelja.

Na misi svira Orkestar oružanih snaga Republike Hrvatske, a pjevaju Klapa „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice i Policijska klapa Sveti Mihovil.