Osvrnuvši se na zajednička zasjedanja biskupa, predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić u izjavi za Hrvatski katolički radio je rekao: „Premda smo dvije biskupske konferencije u dvije države, mi ovim godišnjim okupljanjem pokazujemo neku unutarnju povezanost i potrebu da se barem jednom godišnje okupimo. No, sva naša zasjedanja su umrežena i delegatima koji sudjeluju na zasjedanjima biskupskih konferencija u BiH i Hrvatskoj“.

Predsjednik BK BiH kardinal Vinko Puljić smatra vrlo važnim razgovor hrvatskih biskupa o inozemnoj pastvi, jer mnogi koji su iz BiH doselili u Hrvatsku, sada odlaze iz nje. Istaknuo je da je važno izgrađivati svijest o vlastitome identitetu i poticati narod da zna voljeti svoje korijene, zemlju i vjeru. Da se ne napušta ono za što su ginuli. Poručio je da je važno „ne opterećivati se kompleksom manje vrijednosti koji se nameće u javnosti“.

Na pitanje što Hrvatska može učiniti za Hrvate u BiH danas, kardinal Puljić izjavio je da Hrvatska kao članica Europske unije treba jasno progovoriti da Europa shvati da BiH jest na svoj način tronožac te da je forsiranje građanske države protiv manjinskog naroda.

U razgovoru za HKR kardinal Puljić osvrnuo se i na trenutačnu političku situaciju u BiH, nepovoljnu za Hrvate, rekavši: „Prevažno je u ljudima buditi pouzdanje u Boga. Da shvate da je sve ljudsko nesigurno i varljivo. Umorili smo se od političke igre u javnosti i zamarajućih medijskih poruka. Nadam se da će upravo naša zajednička okupljanja s kojih ćemo slati pozitivne poruke ohrabriti ljude da ustraju u nadi“.

IKA | Bitno.net