Budući da se hodočasti u posebnim okolnostima zbog pandemije koronavirusa kojoj se ne nazire završetak, ne će biti organiziranih procesija, a svi će se susreti održati na otvorenome, piše Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.  Stoga se preporuča da vjernici za dolazak u Mariju Bistricu koriste osobna vozila ili dođu pješice, da ulazak u baziliku bude pojedinačno ili u manjim grupama te da se hodočasnici u svemu pridržavaju uputa Nacionalnoga stožera civilne zaštite.

Hodočasnici pješaci kreću u subotu 12. rujna iz Zagreba prema Mariji Bistrici:
od katedrale preko Sljemena – blagoslov hodočasnika ispred katedrale u 5 sati, sveta misa u sljemenskoj kapeli u 9 sati (mons. Ivan Šaško)
iz Čučerja preko Laza – sveta misa u Čučerju je u 10,30 sati (mons. Mijo Gorski)
od Sesveta preko Laza – sveta misa u Sesvetama u 9 sati
U subotu će se od 20 sati održati i tradicionalna Služba svijetla.

U nedjelju 13. rujna s početkom u 9 sati održat će se pobožnost Križnoga puta koju će predvoditi jedan od pomoćnih zagrebačkih biskupa. Nakon pobožnosti Križnoga puta vjernici će imati prigodu za svetu ispovijed i osobne pobožnosti.

Svečano euharistijsko slavlje u nedjelju 13. rujna u 11 sati predvodit će kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački.

U 15 sati predviđen je zajednički oproštaj te povratak hodočasnika kućama.

I dok su se u zaraznim bolestima i prirodnim katastrofama vjernici u povijesti uvijek utjecali u zagovor nebeskih zaštitnika, Blažena Djevica Marija u Lauretanskim se litanijama naziva „Zdravlje bolesnih“. S mnoštvom pločica punih zahvalnih riječi za posredovanje u ozdravljenju, potvrda njezina zagovora zabilježena je i u arkadama oko bistričke bazilike.

Da se priključe hodočasnicima pješacima u subotu ili da u nedjelju dođu zajedno sa svojim obiteljima moliti Mariju za zdravlje tijela izloženoga zarazi te za zdravlje uma i duše, uz zahvalnost za sačuvane živote u potresu koji je ostavio teška materijalna razaranja i potresenost, posebice pozivaju mladi.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija