Na Treću nedjelju Velikoga posta ili Korizme, koja se u istočno-kršćanskoj tradiciji obilježava kao  ”Križupoklonstvena nedjelju”, 7. ožujka 2021., u Zadru je započelo redovno bogoslužje za grkokatolike, u crkvi Svetoga Duha, koju je Zadarska nadbiskupija ustupila na korištenje Križevačkoj eparhiji. Liturgija će se za sada redovito služiti svake prve nedjelje u mjesecu. Tako će osim u Splitu, odsada biti dostupno katoličko bogoslužje istočnog obreda i u Zadru za sve koji su katolici istočnog obreda i sve koji se žele svoju vjeru produbiti poznatom ljepotom i mističnošću kršćanskoga istoka.

Božansku liturgiju služio je vladika križevački Milan Stipić, uz susluženje o. Marjana Jeftimova, župnika Jastrebarskog i Zadra, o. Ivana Čupića, župnika Gradca, đakona Livija Marijana, pastoralnog suradnika iz Zadra i đakona Jana Jakubova, čuvara grkokatoličkog svetišta u Kričkama. Na liturgiji se okupilo mnoštvo vjernika, u crkvi i crkvenom dvorištvu, iz samoga Zadra i okolice, uz pridržavanje protuepidemioloških mjera. Pjevanje, u kojem je sav puk sudjelovao, predvodili su pjevači iz župe Jastrebarsko, a glagoljaškim napjevom ”Zdravstvuj cesarice nebeska” liturgiju su obogatile i pjevačice zadarskog ansambla ”Kantalice”.

Vladika Stipić je u propovijedi govorio o pouzdanju u Križ Gospodnji, kojega mi kršćani štujemo kao istinsko drvo života. ”Dok su praroditelji ljudskoga roda Adam i Eva u Edenskom vrtu upali u grešnost jedeći sa zabranjenog drveta nasred božanskoga vrta, na Golgoti je izraslo novo drvo – Kristov Križ – koje je Kristovom smrću i uskrsnućem ljudskom rodu postalo drvom života i spasenja. Nitko nije bez križa u životu. Naša ljudska pala narav i sama nam donosi tolike križeve, muke i patnje u životu. Poteškoće, bolesti i sve što nosimo u životu, razna zla, stradanje, bolesti i sve nedaće nisu prokletstvo, nego nas mogu dovesti upravo do vječnoga života. Bog ne želi da trpimo, ali dopušta to jer nositi križ znači prihvatiti trpljenje, patnju i muku i dati joj skroz drugi smisao. Trebamo prihvatiti križeve jer su Božji dar, jer je Kristova smrt na križu blagoslovila, posvetila i osmislila sve naše patnje i muke. Križ je nada i putokaz da se kroz žrtvu dolazi do uskrsnuća, uspjeha i pobjede” rekao je vladika Milan.

”Bit je posta da želimo promijeniti nešto u svom životu, naše zle navike, da se suočimo sa svojom naravi ljudskom, koja je pala i grešna. Treba pobijediti one zle sile koje su u nama, u našem karakteru, iz čega proizlaze i naše životne muke, posebno u odnosu s bližnjima. Sve je to muka i trpljenje života. A upravo ova nedjelja, koja stoji usred Velikoga posta, kao drvo života usred pustinje, poziva nas da se zagledamo u križ, da nam dadne snage za život i dovede nas u život vječni” – rekao je vladika Milan. Na kraju se zahvalio Zadarskom nadbiskupu mons. Želimiru Puljiću na ustupljenoj crkvi, zatim župi sv. Ante, Zadar-Smiljevac, na čijem se području ova crkva nalazi, pjevačima, udrugama Rusina i Ukrajinaca, zadarskim medijima i Laudato televiziji te svećenicima i đakonima koji su suslužili. Preporučio je vjernicima da se obrate za sve pastoralne potrebe đakonu Liviju Marijanu koji će u suradnji sa župnikom Marjanom Jeftimovim voditi pastoralni život ove nove zajednice u Zadru.

Na kraju svete Liturgije vjernici su se poklonili sv. Križu. Poslije službe, uslijedila je okrjepa i druženje uz pjesmu okupljenih vjernika u prostranom i ograđenom dvorištu crkve. Bogoslužje je popratila snimkom i prilogom Laudato televizija. Župnik o. Marjan Jeftimov najavio je da će se sljedeća liturgija služiti na Uskrsni ponedjeljak, 5. travnja, u 18 sati.