U kapeli sv. Ilije smještenoj u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji redovito se slave mise i održavaju duhovne obnove za mještane Petrinje koji su pogođeni potresom, potvrdio je to za Hrvatski katolički radio vojni kapelan don Branko Čagelj.

Don Branko je, kako kaže, od prvog dana s vojskom na terenu i pomaže im te služi osobama koje su privremeni smještaj pronašli u vojarni. „S njima sam svakodnevno i nudim im sadržaj kao svećenik. Nastojim im pružiti duhovnu skrb koliko se može. Ovdje ima dosta ljudi kojima je drago da je među njima svećenik koji im nudi duhovni sadržaj kao što su mise, ispovijedi, razgovori. Tu sam i ako im treba nešto donijeti ili prenijeti, uvijek smo im na raspolaganju. Nadam se da će im to puno značiti, da će im pomoći u ovim teškim trenutcima da se podignu iz ove situacije u kojoj su ostali bez krova nad glavom“, rekao je za HKR.

Osim civila, i vojska svakodnevno dolazi na misna slavlja i sakramente. „Praktički me, kada idem među njima, povlače za rukav radi ispovijedi. Jedna gospođa nije stigla na misu, ali je molila Boga da se barem stigne ispovjediti jer zbog ove situacije nije već neko vrijeme. Nudimo i krunice, molitvenike, Nove zavjete i križeve – sve što bi im moglo pomoći da shvate da je Bog uz njih, da ih nije napustio. Neki su rekli da je ovo treći put da im je kuća srušena, i nije im jednostavno proživljavati sve te traume“, rekao je don Branko.