Organizatori su Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i VERITAS – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, a program je biralo povjerenstvo (prof. dr. sc. Sanja Nikčević, mr. sc. Tanja Popec i dr. sc. fra. Josip Blažević, organizator).

Festival otvara predstava “Pekel na zemli” Denisa Peričića, Osijek

Denis Peričić, varaždinski pisac – inspiriran događajem opisanim u knjizi “Kinč osebujni” (knjiga o čudesima Majke Božje Bistričke koju će na festivalu pokazati u teatru sjena mladi iz Marije Bistrice) i Danteovim “Paklom” – napisao je na kajkavskom zanimljiv tekst o neobičnom događaju stupničkog farnika (župnika iz Stupnika) Mihalja Mendušića. Kada se u svemiru otvori crna rupa povuče stvari sa zemlje prema gore pa tako na misi u zrak krenu i kalež i križ. Zbunjeni Mihalj shvati da su neke čudne sile u igri pa krene po pomoć u Zagreb. Budući da se u međuvremenu otvorio i pakao, on u šumi susretne Nečastivog!

Pekel na zemli

Denis Peričić: Pekel na zemli / Foto: www.unios.hr

Taj su tekst dva brata blizanca (Filip i Nikša Eldan) i Nino Pavleković uzeli za svoj diplomski ispit na kraju prve tri godine studija glume i lutkarstva na Umjetničkoj akademiji u Osijeku (UAOS) 2013. a pod mentorstvom Tamare Kučinović i Ljudmile Fedorove. Njih trojica su uspjeli zahtjevan tekst koji prikazuje sto likova i desetak vrlo zanimljivih mjesta događanja (od neba, preko crkve i sajma do šume i vrata pakla!) oživjeti na praznoj sceni i pokazati bogatstvo svog glumačkog i lutkarskog umijeća. Čine to animacijom tijela i njegovih dijelova (poput trbuha i noge koji glume seljane na sajmu ili prstiju koji glume župljane!), pokretom (kako jahati konja kroz šumu, a bez šume i bez konja), igrom, riječju, zvukom, te uz pomoć tri baterije (koje stvaraju teatar sjena ali i maske od lica), lista papira (koji „glumi“ crkvu ispred koje su oni župljani od prstiju!) i jedne bočice vode!

Voda koja teče prema gore!

Uspjeli su stvoriti snažnu atmosferu jer predstava je i napeta i zastrašujuća, ali istovremeno i vrlo duhovita (kad stvari na misi krenu prema gore)! Uspjeli su nas sve uvući u priču i dobiti od publike da intenzivno emotivno sudjeluje – plašimo se Ciganke na sajmu, strepimo sa župnikom, intenzivno proživljavamo njegove muke. Predstava govori o stvarima većim od jednog župnika, to je priča o borbi Dobra i Zla jer govori o mogućnosti da cijeli svijet propadne ali i snazi čovjeka i njegove vjere da to spriječi! Zato kad na kraju doživimo katarzu, pročistimo naše emocije i osjećamo se bolje i radosnije. I taj osjećaj traje jer kada nakon ove predstave odete u kupaonicu i pustite vodu bit ćete sretni da voda teče dolje!

U eri sasvim drugačije kazališne mode, ne čudi da je tekst Denisa Peričića napisan 1988. morao dugo čekati na uprizorenje – sve do 2013. Trebalo je hrabrosti usuditi se pokazati pozitivnu sliku svećenika, hrabrosti govoriti u ime smisla svijeta. Zahvaljujući kazališnom umijeću tih mladih ljudi predstava je doista pravo osvježenje! I kao takvo prepoznato posvuda, nakon premijere gostovala je na raznim festivalima i u raznim prigodama – i svi su se oduševili njome – pa možda je to upravo put kojim bi i kazalište moglo krenuti u neku novu renesansu!

Dođite vidjeti kako je snagom vjere jedan župnik preživio susret s Luciferom u šumi. Nakon predstave bit ćete sretni kad otvorite slavinu i vidite da voda teče prema dolje!

Sanja Nikčević | Bitno.net

Više o programu festivala saznajte na linku ovdje.