Vatikan_Nema smetnje za proglasenje blazenom Marije Krucifikse Kozulic

Pročelnik Kongregacije za proglašenje blaženima i svetima kardinal Angelo Amato poslao je dopis riječkom nadbiskupu Ivanu Devčiću u kojem odgovara na upit ima li kakve smetnje glede postupka za proglašenje blaženom i svetom službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić, utemeljiteljice Družbe Sestara Presvetoga Srca Isusova, koja je preminula 1922. godine.

Potom kardinal u pismu ističe: Ispitavši pomno sve što je potrebno, rado Vas obavještavam da od strane Svete Stolice nema ničeg što bi ometalo proglašenje blaženom i svetom službenice Božje te se može krenuti u tom smjeru sukladno s propisanim normama.

Majka Marija Krucifiksa Kozulić rođena je 20. rujna 1852. u Rijeci. Već je od rane mladosti pokazivala težnju za pobožnošću i duhovnošću. Od obitelji je naslijedila pobožnost prema Presvetom Srcu Isusovu.

U Rijeci je 1895. utemeljila Zavod Presvetog Srca Isusova za žensku mladež i dječji vrtić. To je bilo utočište za siromašnu djecu bez obzira na njihovu vjeru i narodnost. Riječani su je zvali “Majkom brojne djece”. O. Arkanđeo je napisao Konstitucije za redovničku zajednicu koje je ona pod njegovim vodstvom dopunila. Pravila i Konstitucije je odobrio 6. srpnja 1899. tadašnji senjsko-modruški biskup Antun Maurović i time je osnovana redovnička zajednica posvećena Presvetom Srcu Isusovu. Svrha je Družbe odgoj i obrazovanje siromašne djece i ženske mladeži. Redovničku odjeću Marija Kozulić oblači 1904. godine i polaže svete zavjete uzimajući ime s. Krucifiksa (Raspeta). Majka Krucifiksa bila je žena duboke kontemplacije i euharistije iz koje je crpila svu snagu za svoj apostolat. Njezino je geslo: “Jaslice, križ, euharistija – tri čuda ljubavi!”.

Utemeljiteljica Majka Marija Krucifiksa udahnula je svojoj Družbi kristocentričnu i marijansku duhovnost. Središte je te duhovnosti štovanje otajstva Kristova Srca, osobno predanje i posveta Presvetom Srcu Isusovu, pod zaštitom Bezgrješne Djevice. Sestre sjedinjujući se s Kristom Raspetim i živeći po svetim zavjetima u zajednici, u jednostavnosti, poniznosti i ljubavi daruju svoj život za svetost Crkve i spasenje svih ljudi.

Umrla je na glasu svetosti, 29. rujna 1922. godine u Rijeci. Posljednje riječi bile su joj: “Rado ostavljam zemlju, jer sam izvršila svoje poslanje.” Njezino tijelo počivalo je na gradskom groblju Kozala u Rijeci sve do 20. prosinca prošle godine kada su zbog procesa beatifikacije njezini posmrtni ostaci ekshumirani. Njezino djelo nastavile su njezine duhovne kćeri Družbe Presvetog Srca Isusova djelujući danas u šest biskupija u Hrvatskoj, Italiji i Njemačkoj. U Rijeci je 28. travnja 2008. svečano postavljena ploča s imenom ulice Prolaz Marije Krucifikse Kozulić.

Bitno.net