DOBRA ODLUKA

Ustavni sud potvrdio: Ljekarnik ima pravo na priziv savjesti kod prodaje ‘pilule za dan poslije’

Španjolski Ustavni sud utvrdio je kako su zakoni koji ljekarnike obvezuju na prodaju ‘pilula za dan poslije’ neustavni, te kako ugrožavaju priziv savjesti i vjerske slobode zajamčene člankom 16. španjolskog ustava

Ellaone

Španjolski Ustavni sud potvrdio je pravo ljekarnika iz Sevilje na priziv savjesti i presudio kako je kazna protiv njega, izrečena jer je odbio prodavati pilulu za dan poslije – neustavna.

Ustavni sud razmatrao je slučaj i žalbu ljekarnika kažnjenog s 3000 eura jer je odbio prodati tabletu za dan poslije, pozivajući se na priziv savjesti iz vjerskih razloga. Kaznile su ga lokalne vlasti jer je u autonomnoj pokrajini Andaluziji na snazi zakon koji obvezuje ljekarnike na prodaju te tablete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, sada je Ustavni sud utvrdio kako su ti zakoni neustavni, te kako ugrožavaju priziv savjesti i vjerske slobode zajamčene člankom 16. španjolskog ustava.

José Antonio Díez, glavni koordinator Udruženja za obranu na priziv savjesti izjavio je kako je ova odluka “povijesna ne samo za Španjolsku, nego i za cijelu Europu”. Pojašnjeno je i kako je ova odluka Ustavnog suda konačno okončala pravnu nesukladnost u zakonima u kojima pravo na priziv savjesti ljekarnika nije dostatno zaštićeno.

Podsjetimo, tablete za dan poslije odnedavno su i u slobodnoj prodaji u hrvatskim ljekarnama. Ministarstvo zdravlja izdalo je protokol u svezi njezine prodaje i priznalo je pravo ljekarnicima na priziv savjesti, što je naišlo na kritiku liberalnih medija, ali i državnih dužnosnika.

Tako je državna pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić taj protokol kritizirala kao “ograničavanje dostupnosti kontraceptivnih sredstava i zadiranje u reproduktivna prava žena”. Naravno, tada se pozivalo i na europske zakone i praksu u drugim zemljama članicama EU-a. Pa, evo sada vidimo da ta praksa u jednoj od tih država članica (i to onoj koja se doživljava kao ‘liberalnoj’) jamči ustavno pravo na priziv savjesti i nadamo se da će u uredu državne pravobraniteljice tu odluku dobro proučiti. Podsjetimo, hrvatski zakoni jamče medicinskim djelatnicima pravo na priziv savjesti.

Odlukom Ustavnog suda u Španjolskoj očito je priznato kako tablete za dan poslije nisu tek kontraceptivna nego i abortivna sredstva (više o tome možete pročitati OVDJE). Treba napomenuti kako je u istoj odluci ljekarniku naloženo da i dalje u svojoj ljekarni mora prodavati prezervative.

Goran Andrijanić | Bitno.net


Objavljeno: 10. srpnja 2015.

Možda vam se svidi