Hrvatski Ustavni sud presudio je jučer kako poklič “Tako mi Bog pomogao” kojim završava prisega koju izgovara novoizabrani predsjednik ili predsjednica hrvatske države, ne ugrožava ateiste i agnostike, niti dovodi u pitanje sekularni karakter Republike Hrvatske.

Sud pod predsjedanjem Miroslava Šeparovića odlučio je kako je taj poklič u skladu s Ustavom. Tako je odlučilo sedmero sudaca – Miroslav Šeparović, Mato Arlović, Snježana Bagić, Branko Brkić, Mario Jelušić, Rajko Mlinarić i Miroslav Šumanović, dok je njih dvoje imalo izdvojeno (suprotno) mišljenje – to su bili Lovorka Kušan i Andrej Abramović.

Sporni zakonski članak 49. Zakona o izboru predsjednika Hrvatske sadrži riječi predsjedničke prisege:

“Kao hrvatski državni poglavar držat ću se Ustava i zakona, brinuti za poštivanje ustavnopravnog poretka, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati jedinstvenost, opstojnost i nezavisnost države Hrvatske. Tako mi Bog pomogao.”

Pitanje ustavnosti pokrenuli su Damir Jelušić iz Kraljevice, koji je to napravio još 2009. godine, te Aleksandar Hatzivelkos i Dan Margetić, obojica iz Zagreba, koji su ustavne tužbe podigli 2013. i 2014. godine.

Jelušić, Hatzivelkos i Margetić u tužbama su upozorili kako je uvrštavanjem Boga u tekst svečane prisege povrijeđeno više temeljnih ustavnopravnih načela.

Također, stoji u tužbama da su ateisti i agnostici koji su izabrani za predsjednika Republike Hrvatske prilikom polaganja prisege zbog dijela koji ih obvezuje na zazivanje Božje pomoći iako u Boga ne vjeruju bili dovedeni u nejednak položaj pred zakonom s vjernicima jer ih se primorava da javno izgovarajući frazu “Tako mi Bog pomogao”, iako nisu vjernici.

Bitno.net