U strahovitom potresu, u utorak 29. prosinca, s epicentrom kod Petrinje magnitude 6.2 stupnjeva po Richterovoj ljestvici oštećene su brojne kuće te je mnogo ljudi s područja Sisačke biskupije ostalo bez krova nad glavom.

U tom potresu u potpunosti je uništena i katedrala Uzvišenja sv. Križa u Sisku, kao i više crkvi. U preliminarnom pregledu uz katedralu u potpunosti su stradale sljedeće crkve: Sv. Marije Magdalene u Selima, Uzvišenja sv. Križa u Kravarskom, sv. Antuna Pustinjaka u Odri, Sv. Nikole i Sv. Vida u Žažini, Pohoda BDM u Sisku i Svetište Majke naših stradanja u Gori, objavljeno je na stranicama Sisačke biskupije.

Teško su oštećene i župne crkve: Sv. Antuna Padovanskog u Bučici, Sv. Marije Magdalene u Donjoj Kupčini, BDM Snježne u Dubrancu, Sv. Bartola u Hrastovici, Presvetog Trojstva u Hrvatskoj Dubici, Sv. Katarine u Komarevu, Sv. Roka u Kratečku, Sv. Ilije proroka u Maji, Sv. Jurja u Maloj Gorici, Sv. Martina biskupa u Martinskoj Vesi, Uznesenja BDM u Pešćenici, Sv. Lovre u Petrinji, crkva Sv. Martina biskupa u Pisarovinskoj Jamnici, Uznesenja BDM u Pokupskom, Pohoda BDM u Starom Farkašiću, Sv. Marte u Šišincu, Sv. Franje Ksaverskog u Viduševcu, crkva i samostan Sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću, samostanska crkva i samostan Sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskoj Kostajnici i crkva u obnovi Ranjenog Isusa u Maloj Solini.

Stradale su i brojne župne kuće kao, velik broj kapela i poklonaca, a oštećen je i Svećenički dom u Sisku.

Pogledajte tužne fotografije