U danima obilježavanja ratnih stradavanja u Vukovaru i Škabrnji Umjetnička udruga Kolbe je u sklopu projekta “Bogu i domovini” posjetila nacionalno svetište prvog hrvatskog sveca Nikole Tavelića u Šibeniku.

U nedjelju 19. studenog iz Zagreba je krenulo četrdesetak članova Umjetničke udruge Kolbe kako bi u zajedništvu sa šibenskim zborovima uveličali večernje misno slavlje kojime su službeno završili Dani sv. Nikole Tavelića.

Riječ je bila o doista impresivnom slavlju u kojem je sudjelovalo više od sedamdeset glazbenika – ansambl Kolbe i bend Novo svitanje u zajedništvu sa šibenskim zborovima „Petrova Lađa“, te „zborom mladih sv. Frane“.  Izvedena je autorska misa Sanje i Branka Barduna, koja je u ovom sastavu prvi put izvođena u rujnu ove godine povodom 100. obljetnice osnutka Vojske Bezgrešne, a okupljenim ansamblom ravnala je mag. mus. Iva Bardun, dirigentica Ansambla Kolbe. Nakon mise uslijedio je kratki koncert pod nazivom “Bogu i Domovini” koji je vodila poznata voditeljica Lejdi Oreb i nakon kojeg su Šibenčani dugim pljeskom nagradili glazbenike.

Prije dolaska u Šibenik članovi Umjetničke udruge Kolbe, uz duhovno vodstvo fra Josipa Petonjića, poklonili su se i pomolili za sve žrtve stravičnih ratnih zločina u Škabrnji obišavši groblje, župnu crkvu te križ na mjestu masovne grobnice. U danima sjećanja na žrtve Domovinskog rata posebno teško padaju toliko potrebni poticaji na oprost.

Obitelj Bardun -“spiritus movens” Umjetničke udruge Kolbe ispred župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Škabrnji. Foto: Udruga Kolbe

U misnom slavlju koje je predvodio rektor svetišta i gvardijan samostana fra Ivan Bradarić upravo je to bila poruka – jedino oprost ozdravlja čovjeka u potpunosti i naše vrijeme za oprost je upravo sada jer drugog vremena nemamo. Može se reći da je zajedništvo u molitvi i slavlju Zagreba i Šibenika vrijedan doprinos ozdravljenju Domovine i svih njenih stanovnika.

Tomislav Šnidarić | Bitno.net