Makar se Udruga deklarativno obrušava na sve vjerske zajednice, Katolička crkva joj je prva na udaru, što je razvidno na osnovu odlomaka iz njihova Statuta, web portala i literature koju distribuiraju. Evo nekoliko njihovih izjava:

-Udruga David osnovana je s ciljem kako bi omogućila građanima pravo na nepristrane i istinite informacije o djelovanju vjerskih institucija u RH. (…) Poznato je kako državne institucije koje su po Ustavu dužne štititi sve građane to ne čine, naprotiv, one su često instrument Crkve ili njihov izvršitelj. Iz tih razloga Udruga David postavila si je sljedeće ciljeve:

-Usklađivanje crkvenog nauka s civilnim pravnim propisima RH.

-Istraživanje i informiranje građana o nemoralnom, neetičnom i nezakonitom ponašanju vjerskih institucija u RH.

-Ukazivanja na kriminalnu povijest Crkve.

-Ukazivanje na neprestani govor mržnje svećenstva prema neistomišljenicima.

-Istraživanja i informiranje građana o financijskim skandalima od strane crkvenih institucija.[1]

Premda se davidovci deklariraju kao „nezavisna građanska inicijativa u službi svih građana“[2], u čl. 7. svoga Statuta apriori iz članstva isključuju pripadnike bilo koje vjerske zajednice kao nepoželjne:

-Članom Udruge može postati svaka domaća i strana poslovno sposobna fizička osoba, koja se u pristupnoj izjavi obveže da će poštovati pravila Udruge, da će plaćati članarinu, da nije član crkve ili je iz crkve istupila, te nije pripadnik ostalih religijskih institucija.[3]

Navedenim člankom 7. Statuta Udruga David je iz svoga članstva u startu isključila preko 90 % građana Republike Hrvatske koji pripadaju nekoj vjerskoj zajednici. Već po tome ideološki i separatistički postavljenome kriteriju Udruga David nije „nezavisna građanska inicijativa u službi svih građana“, kakvom se predstavlja, nego netolerantna skupina građana zavisna o ideologiji jedne sljedbe koja ima svoje ime i prezime: Univerzalni život. Ponuda pomoći građanima ako imaju „bilo kakvih poteškoća s bilo kojom crkvenom institucijom ili svećenstvom“ samo je alibi za novačenje članova koji će joj se priključiti u kampanji protiv religija i vjerskih zajednica na koje se baca kamenjem iz „Davidove praćke“: „Udruga rado pruža pomoć i daje savjet ukoliko ste imali ili imate bilo kakvih poteškoća s bilo kojom crkvenom institucijom ili svećenstvom.“[4] Ovakvu pomoć osiguravaju za to specijalizirane institucije, pravne, psihološke ili pedagoške, a ne grupe vođene osobnim interesima koje pravdu uzimaju u vlastite ruke. Prava narav davidovaca razotkriva se u zagovaranju podizanja vjerskih zajednica, ili samo Katoličke crkve, na „stup srama“ u ime odavanja pijeteta nedužnim žrtvama:

Naš je cilj ukazati na milijune žrtava minulih stoljeća, koje su zbog crkve izgubile svu svoju imovinu i kojima je oduzeto svako pravo glasa. Mi želimo ukazati na neusporedivu nepravdu, narodu pojasniti i ovim žrtvama podići spomenik, da se ovakva nepravda ni danas ni ubuduće više ne ponovi. Milioni mrtvih zbog crkvi! (…) Da se za mnoge prekršaje dosuđuje smrtna kazna može se pročitati u Starom Zavjetu, u crkvenim zakonicima i kod Lutera. (…) Stoga mi zahtijevamo da se podigne spomenik žrtvama, kao vidljivi znak protiv zaborava. Spomenik treba predstavljati znak sjećanja, spominjanja i srama, znak naše žalosti, također i znak naše povijesti.[5]

Ako igdje, onda je ovdje prigoda spomenuti se Vergilija koji je u svojoj Eneidi opjevao Trojanski rat, poznati mit o grčkoj opsadi Troje. Kad ju nakon deset godina nisu uspjeli osvojiti, Grci su se poslužili lukavstvom. Epej je izradio golemoga šupljega drvenoga konja u kojega su se smjestili ratnici na čelu s Odisejem. Trojanci su konja primili na dar kao znak mira, jer ih je grčki špijun Simon u to uvjerio. Kad je konj uvezen u grad, noću su grčki ratnici izašli iz njega, grad su osvojili, muškarce pobili, a ženu i djecu odveli u roblje. Po toj zgodi nastala je uzrečica „Timeo Danaos et dona ferentes“, odnosno, „Bojim se Danajaca i kad darove nose.“ Izreka upozorava da bi se određeni darovi mogli pretvoriti u prokletstvo. Udruga David svojom ponudom uslugu čini jedino sebi. Nije njoj stalo do žrtava koje su stradale uslijed inkvizicije i vjerskih ratova (uostalom, kakve oni veze imaju s njima?!), nego joj je stalo religije (kršćanstvo) povješati po stupovima srama, kako bi sebe proglasili jedinim pravim kršćanima, „Prakršćanima“, kako se još naziva sljedba „Univerzalni život“.

Nadalje, udruga David referira se na Morisa Hoblaja, teologa, sociologa i proizvođača vegetarijanske hrane, istaknutog člana zajednice Univerzalnog života[6], kao svoga najjačeg igrača u borbi protiv „Golijata“ Katoličke crkve i drugih religija naspram kojih se ona predstavlja kao goloruki David s praćkom i kamenjem u ruci. Spomenuti Hoblaj, kako stoji na slovenskim web stranicama, potpredsjednik je slovenskog „Društva za zaštitu Ustava i žrtava Crkve“[7]registriranog 4. siječnja 2005. godine u Kranju. Nigdje nema naznake čiju je teologiju dotični studirao, niti na kojem Sveučilištu, ali snaga njegove teološke argumentacije nije vrijedna osvrta jer je pisao tendenciozno, isključivo u službi antikatoličke kampanje koju provodi sljedba Univerzalnog života skrivena iza građanske udruge David. Dok davidovci u 21. stoljeću provode kampanju protiv srednjovjekovne inkvizicije nikako ne uspijevaju prikriti vlastitu agresivnost koja premašuje inkvizicijsku.

Sljedbenici Univerzalnog života, koji stoje iza Udruge David, sebe nazivaju „Prakršćanima“ a žive prema objavama što ih je kroz tridesetak godina kanaliziranjem primila Gabriele Wittek (rođena 1933. godine) iz Würzburga. Sjedište udruge David je u Zagrebu, Odranska 1. Kanalizirane poruke svrstavaju ih u kategoriju pokreta New age provenijencije.

Izvor: www.areopag.hr
————————————————————————————————-
[1] http://david-udruga.hr/o-nama/ (13. siječnja 2013.).

[2] http://david-udruga.hr/o-nama/ (13. sječnja 2013.)

[3] http://david-udruga.hr/clanstvo/ (13. siječnja 2013.).

[4] http://david-udruga.hr/pomoc-i-savjeti/ (13. siječnja 2013.).

[5] Usp. Usp. http://david-udruga.hr/zlocini/ (13. siječnja 2013.).

[6] http://www.udruga-kameleon.hr/tekst/432/ (13. siječnja 2013.).

[7] „Društvo za zaščito ustave in žrtev cerkve je bilo registrirano 4.1.2005 pri Upravni enoti Kranj.“ Usp. http://www.zrtve-cerkve.org/html/leto_081.html (13. siječnja 2013.).