Novi Zakon o udomiteljstvu koji je u posljednje vrijeme u središtu brojnih rasprava, ali iz potpuno krivih razloga (o čemu smo i pisali), bio je tema i sinoćnje emisije RTL Direkt koja je ugostila Moniku Galović Rolich i Izabelu Galović Ninić koje su udomile i usvojile ukupno petero djece.

“Ovih dana se jako puno raspravlja o udomiteljstvu i ta priča o udomiteljstvu svela se na priču o pravima. Nestala je priča o djeci, a ona su u fokusu pažnje i cijeli zakon o udomiteljstvu postoji zbog djece“, istaknula je Monika nezadovoljna time što javnost uopće nije dobila priliku biti upoznata s činjenicom kako postati udomitelj.

Izostankom rasprave o onima koji bi trebali biti u središtu ovoga zakona, potpuno se prešlo i preko vrlo osjetljive kategorije djece iz disfunkcionalnih obitelji koja su istraumatizirana različitim oblicima zlostavljanja.

“Nužno je da takvo dijete dođe u obitelj koja je društveno prihvatljiva, budući da „kao udomitelj ne smijete nanijeti dodatni teret djetetu jer je već stigmatizirano”, istaknula je Monika koja smatra da se ne treba „probijati zid preko onih koji su najslabija karika društva“.

Izabela smatra kako je temeljni problem u činjenici što je malo ljudi koji su spremni udomiti dijete, a postoji velika potreba za udomljavanjem, dok je s druge strane mnogo posvojitelja, a malo djece za posvajanje.

„Ključna stvar je osvijestiti potencijalne posvojitelje da omekšaju srce i da se odluče na put posvajanja preko udomiteljstva“, tvrdi Izabela koja ne drži da će se problem riješiti povećanjem naknada za udomiteljstvo jer to „nitko ne radi zbog novca“. „Nužno je povećati bazu udomitelja“, smatra, jer će se povećanjem broja udomitelja dobiti i na njihovoj kvaliteti.

U tom pogledu, Monika je istaknula kako Zakon o udomiteljstvu donosi puno udomiteljima, ali i zaključuje ponovivši kako je ogorčena „što se u javnosti gubi vrijeme jer se raspravlja o pravima, a ne djeci i udomiteljima”.

Bitno.net