U zagrebačkoj Župi svetog Blaža danas se krstilo osam filipinskih beba. Roditelji ove djece žive u Hrvatskoj, a bebe su rođene u zagrebačkim bolnicama. Inače, u ovoj je župi od početka godine kršteno 12 malih Filipinaca, dok je sakrament krštenja primilo desetero Hrvata.

Sveta misa, tijekom koje su djeca krštena, služena je na engleskom jeziku, a među kumovima je bilo i Hrvata. Majka jednog novokrštenika, Danica Luscares Falcasatos, za RTL je izjavila: „Nazvali smo ga Jaedan Noa. Njegovo prvo ime dolazi od hrvatske riječi jedan, jer je on naš prvi sin, a Ime Noa je iz Biblije.

„Lani je bilo jedno krštenje, a sad u ove dvije nedjelje čak 12, što pokazuje dolazi vrijeme krštenja obitelji iz Filipina koje su u Hrvatskoj“, izjavio je za Večernji list župnik župe sv. Blaža vlč. Borna Puškarić, koji je zajedno s vlč. Anđelkom Katanecom krstio male Filipince.

Župnik Puškarić je objasnio kako filipinski vjernici najčešće imaju po dvoje kumova, jednog iz filipinske zajednice, a drugog iz Hrvatske. „Pitao sam ih znaju li da je kumstvo u Hrvatskoj jako važno pa su mi odgovorili da je i kod njih jako važno, ali da im je drago da imaju hrvatske kumove. To su njihovi poslodavci, kolege na poslu ili susjedi“, objašnja vlč. Puškarić.