Liturgija biskupskoga ređenja mons. Milana Zgrablića na svečanom misnom slavlju u katedrali sv. Stošije u Zadru u subotu 25. lipnja, počela je predstavljanjem izabranika Zgrablića kojega su prezbiteri pratioci, mons. Sergije Jelenić i vlč. Darko Zgrablić, dopratili pred sjedalo zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, glavnog zareditelja.

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua pročitao je bulu pape Franje kojom je dosadašnjeg porečkog župnika imenovao zadarskim nadbiskupom koadjutorom. Za vrijeme pjevanja molitve Litanija svih svetih, mons. Zgrablić je bio u prostraciji.

Uslijedilo je polaganje ruku nadbiskupa Puljića na ređenika, dok je mons. Zgrablić klečao na klecalu. Zatim su izabraniku pristupili i svi drugi biskupi te su polagali ruke na glavu mons. Zgrablića, ništa ne govoreći.

Zatim je nadbiskup Puljić otvoreni evanđelistar položio iznad glave mons. Zgrablića. Mons. Puljić izmolio je potom molitvu ređenja.

Uslijedilo je mazanje glave izabranika Zgrablića, predaja evanđelistara i biskupskog znamenja. Dok je mons. Zgrablić klečao, zareditelj Puljić pomazao mu je glavu krizmom. Predao je zatim mons. Zgrabliću evanđelistar i stavio mu prsten na prestenjak desne ruke. Nadbiskup Puljić stavio je zatim mons. Zgrabliću mitru na glavu i predao mu biskupski štap.

Nakon predaje štapa, nadbiskup Puljić poveo je mons. Zgrablića do mjesta na kojem je dotada sjedio nadbiskup Puljić, dok ga je redio, te se koadjutor Zgrablić zadržao na trenutak sjedeći na tom mjestu držeći biskupski štap u ruci.

U slavlju ređenja sudjelovali su i hodočasnici iz Istre te svi staleži vjernika, među kojima i koludrice zajednice benediktinki sv. Marije koje u rijetkim, osobito svečanim prigodama, izlaze iz svoje monaške klauzure.

Donosimo pozdrav i zahvalu koje je mons. Milan Zgrablić izrekao na kraju svoga biskupskog ređenja:

“Dragi Narode Božji!

Pri kraju ovog euharistijskog slavlja i biskupskog ređenja, pridružujem se mons. Želimiru Puljiću, predvoditelju ovog slavlja i svima ovdje nazočnima, kao i onima koji nas prate putem medija, upućujem srdačne pozdrave.

Neka je „blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, on koji nas blagoslovi svakim blagoslovom duhovnim u nebesima, u Kristu“ (Ef 1, 3). Ove riječi svetoga Pavla i hvalospjev Tebe Boga hvalimo koji smo sada zajedno pjevali, najbolje izražavaju ono što osjećamo ovog trenutka. Pitam se zajedno sa svetim Augustinom: Bože, „tko će izbrojiti tvoja divna dobročinstva koje je čovjek iskusio sam na sebi samom?“ (Ispovijesti IV, 8). Od srca Bogu najveća hvala što mi je darovao život, preporodio i posvetio u sakramentima kršćanske inicijacije, uputio duhovni poziv, tijekom života obdario nebrojnim milostima, pratio u svakom trenutku života, bio sa mnom strpljiv i milosrdan te danas obdario puninom sakramenta svetoga reda. „Bože srca moga“ (sv. Augustin), hvala za milost biskupske službe kako bih mogao služiti Narodu Božjem u ovoj dragoj, drevnoj i časnoj Zadarskoj nadbiskupiji.

Osjećam potrebu izreći zahvalu i mnogim drugima koje je Bog stavio na put mojega života. Izričem samo neke.

Hvala mojim pokojnim roditeljima Josipu i Josipi Mariji, pokojnoj braći. Hvala cijeloj mojoj obitelji i rodbini na podršci i pomoći tijekom života.

Zahvaljujem i ovom prigodom Svetom Ocu, papi Franji na povjerenju koje mi je iskazao imenujući me nadbiskupom koadjutorom Zadarske nadbiskupije.

Zahvaljujem preuz. gosp. mons. dr. Želimiru Puljiću, našem dragom zadarskom nadbiskupu i predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije, što me bratski primio ovdje u Zadru i danas kao glavni zareditelj predvodio ovo euharistijsko slavlje i podijelio sveti red episkopata.

Hvala mojim dosadašnjim biskupima mons. dr. Draženu Kutleši, nadbiskupu splitsko-makarskom, metropolitu i apostolskom upravitelju Biskupije Porečke i Pulske te mons. Ivanu Milovanu, biskupu u miru, koji su danas bili suzareditelji u ovoj liturgiji.

Hvala za molitvu i sudjelovanje u ovom činu ređenja svim nazočnim nadbiskupima i biskupima, braći svećenicima, mladomisnicima, redovnicima i redovnicama, zadarskim koludricama, bogoslovima, sjemeništarcima i svim Bogu posvećenim osobama.

Hvala mojim današnjim liturgijskim pratiteljima: mons. Sergiju Jeleniću i vlč. Darku Zgrabliću.

Hvala svim mojim nastavnicima i profesorima, odgojiteljima i svim drugim njihovim suradnicima u mom školovanju, studiju i odgoju. Oni su dio sebe i ljubavi prema Bogu i Crkvi ugradili u moj život.

Hvala biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, svim Bogu posvećenim osobama, vjernicima laicima Porečke i Pulske biskupije s kojima sam kao svećenik preko tri desetljeća živio, Boga slavio, dijelio život, kršćansko poslanje i otajstva naše vjere.

Hvala svim župnim vikarima s kojima sam dijelio život i pastoralnu i duhovnu brigu za povjerene nam župne zajednice.

Hvala nazočnim vjernicima iz rodne Župe sv. Ivana i Pavla u središnjoj Istri i vjernicima župa u kojima sam do sada djelovao: vjernicima Župe sv. Eufemije u Rovinju i Župe Uznesenja Marijina u Poreču. Hvala ovdje nazočnima iz ovih župa.

Hvala svim dobročiniteljima i podupirateljima na duhovnom i materijalnom području. Hvala svima koji ste me pratili blizinom i molitvom.

Velika i srdačna hvala Zadarskoj nadbiskupiji i svim tijelima u organizaciji ovog čina biskupskog ređenja. Hvala generalnom vikaru mons. Josipu Lenkiću, tajniku nabiskupa, ekonomu Nadbiskupije, katedralnom župniku, katedralnom zboru, dirigentu zbora, orguljašu, ceremonijarima, asistenciji u liturgiji, bogoslovima, sjemeništarcima, mladima, volonterima, svima koji su uređivali ovaj liturgijski prostor, medijskim djelatnicima i svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovom slavlju i događaju.

Velika hvala svima koji su molili za ovaj trenutak.

Hvala Županiji zadarskoj i Gradu Zadru i drugim institucijama na suradnji i pomoći oko organizacije ovog događaja ređenja.

Hvala mnogima koji su mi na različite načine prigodom imenovanja izrazili svoju blizinu, čestitke i molitve.

Dragi Narode Božji, dragi vjernici Zadarske nadbiskupije, danas kao novi biskup, stojim ovdje s vama i pred vama svjestan kako me Bog pozvao u duhovni stalež i povjerio ovu biskupsku službu kao dar Crkvi. Ovo ređenje je djelo Božje ljubavi koju iskazuje vama koliko i meni. Ova biskupska služba je radi posvećenja i spasenja vas i mene. Hvala vam na vašoj vjeri i opredjeljenju za Krista. Hvala vam na vašoj nazočnosti i molitvi. Rado ću s vama i za vas Bogu svakog dana prinositi molitve i žrtve. I ja računam na vašu pomoć u mojoj službi, na vaše molitve i žrtve. Dijelit ću s vama radosnu vijest Isusa Krista, bratsku kršćansku ljubav i otajstva spasenja. Spreman sam s vama dijeliti vaše radosti i nade, vaše žalosti i tjeskobe.

Dragi oče nadbiskupe Želimire, draga braćo svećenici Zadarske nadbiskupije, po sakramentu svetoga reda, osobito po današnjem biskupskom ređenju kada postajem član ovog časnog prezbiterija, moje su misli i molitve s vama. Bog nas poziva, posvećuje, bratski ujedinjuje te šalje ovom narodu. U biskupu okruženu svojim svećenicima i Narodom Božjim nazočan je sam Gospodin naš Isus Krist. Neka naša živa vjera, naše iskrene molitve, naša intimna blizina s Kristom, naša bratska sloga i bezuvjetna ljubav, naše osobno posvećenje, naša spremnost na žrtvu i odricanje, naše neumorno zauzimanje za spas duša, za pojedinačno i sveopće dobro svakog čovjeka, bude izvor blagoslova i ponos ovom dragom narodu na području Zadarske nadbiskupije, našoj domovini Hrvatskoj i cijeloj Crkvi. Neka ova mjesna Crkva po našem duhovnom pozivu i služenju slavi Boga, prednjači u ljubavi, donosi obilni rod vječnog i neprolaznog dobra te tako nastavi obogaćivati svakog čovjeka u vremenskom tijeku već sedamnaeststoljetne neprocjenjive baštine vjere, duhovnosti i kulture.

Po zagovoru Blažene Djevice Mariji čije Presveto Srce danas častimo, svete Stošije, svih zaštitnika Zadarske nadbiskupije, bl. Miroslava Bulešića i drugih ugodnika Božjih i naših prijatelja na nebu, svi donijeli obilni rod života i po završetku ovozemaljskog putovanja zajedno uživali plodove vječne radosti s Bogom u nebu.

Još jednom, od srca, hvala svima i Bog vas blagoslovio.”