Nakon što se 8. studenoga vratio iz bolnice u Varaždinu, gdje je bio 21 dan liječeći se od COVIDA-19, i koliko-toliko oporavio, u ponedjeljak 16. studenoga hitno je odvezen u bolnicu gdje je danas preminuo od embolije pluća, izvijestio je provincijal fra Jure Šarčević.

O. Bono Z. Šagi rođen je 11. prosinca 1932. u Brodarevcu (Varaždin). Bio je brat jednog od vodećih hrvatskih katoličkih teologa dvadesetog stoljeća prof. Tomislava Janka Šagija-Bunića.

Za svećenika je zaređen 2. studenoga 1958. u Varaždinu. Teologiju je diplomirao na zagrebačkom KBF-u godinu dana kasnije. U župi sv. Mihaela u Zagreb u zagrebačkoj Dubravi bio je vjeroučitelj od 1958. do 1961. godine. Po ukidanju vjeronauka u školi, Bono Zvonimir Šagi je hrabro organizirao redovni tjedni vjeronauk u župi za srednjoškolce i studente. Tijekom svoje redovničke službe obnašao je dužnost gvardijana i u više navrata bio je provincijal. Također je predsjedavao konferencijom Viših redovničkih poglavara bivše države.

Predavao je na Institutu za kršćansku duhovnost pri KBF-u. Autor je brojnih knjiga i nekoliko stotina stručnih, znanstvenih, publicističkih članaka i eseja iz područja pastoralne (kontekstualno-praktične) teologije, suvremene kršćanske duhovnosti, praktične problematike redovništva i socijalnog nauka Crkve.