Mons. Uzinić predvodio je misu u zajedništvu s nadbiskupima i biskupima Riječke metropolije: splitsko-makarskim nadbiskupom koadjutorom i apostolskim upraviteljem Porečke i pulske biskupije mons. Draženom Kutlešom, gospićko-senjskim biskupom mons. Zdenkom Križićem, krčkim biskupom mons. Ivicom Petanjkom, te porečkim i pulskim biskupom u miru mons. Ivanom Milovanom.
Prijenos mise mogao se uživo pratiti na YouTube kanalu Porečke i pulske biskupije.

Mons. Dražen Kutleša: U osobi blaženog Miroslava prepoznajemo pobjedu praštanja nad mržnjom

Nakon pozdravnih riječi splitskog nadbiskupa koadjutora i apostolskog administratora Porečke i pulske biskupije dr. Dražena Kutleše, koji je prigodnim riječima pozdravio sve okupljene (nad)biskupe, svećenike, redovnice i vjernike na euharistijskom slavlju na dan nebeskog rođenja bl. Miroslava Bulešića, kao i one koji su prijenos pratili putem YouTube kanala ili društvenih mreža, kazavši kako se „u osobi našeg blaženika spaja cjelokupna tragedija koja je pogodila pučanstvo Istre, Hrvatske i cijele Europe tijekom prošlog stoljeća, obilježena trima velikim neljudskim sustavima“, dodavši da „u osobi bl. Miroslava prepoznajemo pobjedu Kristova evanđelja nad totalitarnim ideologijama, pobjedu Božjih prava i savjesti nad nasiljem i ugnjetavanjem, pobjedu praštanja nad mržnjom i osvetom“, zaključio je mons. Kutleša i pozvao riječkog nadbiskupa koadjutora mons. Matu Uzinića da predvodi misno slavlje.

Foto: Riječka nadbiskupija

Mons. Uzinić je, uputivši pozdrave vjerničkom puku na misi, ispričao riječkog nadbiskupa mons. Ivana Devčića koji, zbog osobnih razloga, nije mogao sudjelovati u ovom misnom slavlju.

Mons. Mate Uzinić: Među totalitarnim sustavima nema bitnih razlika

U homiliji je nadbiskup Uzinić istaknuo da se „blagdan bl. Miroslava slavi dan nakon Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima kojim se prisjećamo 23. kolovoza 1939. godine kad su nacistička Njemačka i komunistički Sovjetski Savez potpisali Sporazum o međusobnom nenapadanju i podjeli interesnih sfera u istočnoj Europi. Taj Sporazum,  odnosno Pakt Molotov-Ribbentrop,  poručuje da su nacizam i komunizam isti. Među totalitarnim sustavima nema bitnih razlika. Blaženi Miroslav je započeo svoje svećeničko djelovanje u prvom, a svoj život završio mučeničkom smrću u drugom totalitarnom sustavu i na svoj način bio je žrtva i jednog i drugog totalitarnog sustava 20. stoljeća“.

„Sjećanje na ovoga našega blaženika, poziv nam je da se sjetimo i svih drugih žrtava ovih sustava. Ovo je poziv napose upućen onima koji umanjuju ili ne daju dovoljno pozornosti zločinima, ili ih zidom šutnje prešućuju, bili oni nacistički, fašistički ili komunistički zločini. Bez sjećanja nikad se može ići naprijed, uostalom to nam poručuje i papa Franjo“, istaknuo je mons. Uzinić.

Foto: Riječka nadbiskupija

Bl. Miroslav Bulešić: Moja osveta je oprost

„Važno je da to naše sjećanje ne bude selektivno i reduktivno, ono kako na svoj način spominju i biskupi Hrvatske biskupske konferencije o 50. obljetnici završetka Drugog svjetskog rata dobiva na vjerodostojnosti, kad smo spremni među zločincima prepoznati i članove vlastite zajednice, a među žrtvama i članove drugih zajednica. Tome naše sjećanje treba uključivati, kao piše papa Franjo, osobito one koji su u zatrovanom i pokvarenom okruženju zadržali dostojanstvo i malim ili velikim gestama se opredijelili za solidarnost, oproštenje i bratstvo. Među njima je, kao to osobito svjedoči njegov duhovni dnevnik i naš blaženi Miroslav Bulešić. Njegova jedna od najpoznatijih rečenica, koju je napisao u svojoj duhovnoj oporuci 23. travnja 1945. bila je: Moja osveta je oprost“, rekao je, među ostalim, nadbiskup Uzinić dodavši da „oprostiti ne znači zaboraviti, kako navodi papa Franjo u enciklici Fratelli Tutti“.

„Slobodno i iskreno opraštanje čudo je i izražava Božje opraštanje. Oprost je ono što čini razliku između žrtve i mučitelja. Ne može se biti kršćanin i svjedočiti vlastitu vjeru bez opraštanja. Da bismo nasljedovali Krista nije potrebno fizički umrijeti, potrebno je umirati sebi kako bi u nama živio Krist. Svaka osoba koja istinski ljubi, mijenja se, pročišćava se, podnosi žrtvu, daruje sebe drugima. Kada ljubimo, iz nas izvire Krist. Tome je stremio naš blaženi Miroslav, on neka nas zagovara u našem kršćanskom životu kako bismo dosegnuli taj ideal. Amen“, zaključio je homiliju riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić.

Foto: Riječka nadbiskupija

Nakon završnog misnog blagoslova te izlazne procesije koncelebranata, drveni relikvijar spušten je s podignutog prezbiterija te su vjernici u ophodu imali prigodu iskazati počast bl. Bulešiću.

Ove godine misu je glazbeno animirao zbor Župe sv. Eufemije iz Rovinja, a čitanja su čitali čitači iz Svetvinčenta, Pule, Rovinja i Vodnjana.

Osim brojnih hodočasnika koji su došli motornim vozilima iz više mjesta krajeva Istre i ove godine pristigli su hodočasnici pješaci i to iz Valbandona, Fažane, Vodnjana, Rovinja, Kanfanara, Labina te iz Vrsara i Gradine. Među vrsarskim hodočasnicima bila je skupina mladih iz Bratstva blaženog Karla Austrijskog, iz Exitus programa, iz Zagreba.

I ove godine obilježavanju obljetnice mučeništva prethodilo pregršt sadržaja u mnogim crkvama diljem Istre u Valbandonu, u crkvi bl. Bulešića je svečano moljena Devetnica bl. Miroslavu, U Lanišću je osim duhovne priprave bilo predstavljanje knjige „Život za svetost“ dr. sc. Stipana Trogrlića te izvedba tradicionalne Laniške mise, a i svetvinčentska župa se na taj najvažniji godišnji događaj za tu župu, ali i za cjelokupnu Crkvu u Istri pripremala trodnevnom duhovnom pripravom.

Foto: Riječka nadbiskupija

Misa obljetnice mučeništva bila je u izravnom prijenosu na Laudato televiziji te na YouTube kanalu Porečke i Pulske biskupije. Veliko mnoštvo vjernika koje se okupilo na toj misi, ali i velik broj pregleda koji bilježe prijenosi, najbolji su pokazatelj da bl. Bulešić ima svoje štovatelje koji su prepoznali autentičnost njegove poruke i nadahnjuju se na njegovom primjeru.

Pred Crkvom u Istri, a napose pred vicepostulaturom sada je organiziranje obljetnice beatifikacije, 28. rujna, i to će biti prigoda da se ponovno, kao Crkva, zajedno poklonimo pred ‘najvećim sinom ovoga kraja’, pred tim svetačkim likom kojeg nam je Bog podario. Svojom najpoznatijom rečenicom „Moja osveta je oprost“ taj duhovni velikan, kao da „svoj ljubljeni puk“, narod u Istri potiče na pomirbu, kako je rekao mons. Uzinić da „očistimo sjećanje od mržnje“. Možemo vjerovati da je i njegova zasluga, tog njegovog poticaja na oprost, da žitelji Istre, koja je mnogo propatila kroz povijest, pod raznim stranim vlastima, žive u duhu pomirbe i tolerancije, unatoč tome što se možda nedovoljno deklariraju. Blaženi Bulešić zapisao je „Ja sam katolički svećenik i podijelit ću svete sakramente svima koji ih zatraže: i Hrvatu i Nijemcu i Talijanu“. Zbog takvog odvažnog, dosljednog i načelnog djelovanja stizale su mu prijetnje s raznih strana, no on je svojim herojskim životom dokazao da je put pomirbe najbolji, jedini ispravan kršćanski životni put.

Foto: Riječka nadbiskupija