Alessandro

Prije jedanaest godina, u ovaj sat, u ovaj dan i na ovu svetkovinu Duha Svetoga pohodio je svetište Majke Božje Trsatske papa Ivan Pavao II., rekao je nadbiskup Devčić u pozdravnoj riječi. “Na oproštaju je poželio da ga se ovdje sjećamo u molitvi kada je živ i kad umre. Ali, Gospodin je htio drugačije, htio je da njegov vjerni sluga bude naš zagovornik pred njegovim prijestoljem, da moli za nas dok živimo i kad umremo. I on to sigurno čini kad mu se utječemo za zagovor, ali i kad to ne činimo izričito.”

Sv. Ivan Pavao II. za života nas je poticao i bodrio da budemo “narod nade”, narod koji moli, koji vjeruje u Božje vodstvo i pomoć, podsjetio je nadbiskup, dodajući kako to čini i danas. “Moli za zajedništvo gdje je podijeljenost, za snagu Duha Svetoga gdje je malodušnost, moli da budemo narod otvoren životu, narod koji u obitelji zasnovanoj na ženidbi, ‘tj. na postojanom i vjernom zajedništvu muškarca i žene, međusobno vezanima javno očitovanom priznatom savezu’, prepoznaje ‘jedno od najdragocjenijih dobara čovječanstva’, moli da budemo narod koji će nadahnut Kristovom ljubavlju graditi civilizaciju života, a ne smrti.”

Apostolski nuncij također se osvrnuo na gradnju civilizacije ljubavi potaknuvši vjernike na molitvu za mir, osobito u Svetoj zemlji koja je na osobit način povezana s trsatskim svetištem. Dodao je kako se danas u Vatikanu događa povijesni molitveni susret za mir predsjednika Palestine i Izraela na inicijativu pape Franje. Cilj susreta je da se dva naroda, koja su u vječnom sukobu, susretnu kroz dvojicu predstavnika i mole Boga za dar mira.

Osvrćući se na riječi koje je Sveti Otac na Delti rekao 8. lipnja 2003., nadbiskup D’Errico istaknuo je da su one i danas korisne i potiču na razmišljanje. “Osvrnuo se na prisutnost Doma Blažene Djevice Marije, sv. Josipa i Isusa na Trsatu kako bi izložio sadržajnu katehezu o svetosti i nepovredivosti obitelji i posljedicama koje odatle proizlaze. Zatražio je povlaštenu pozornost za instituciju obitelji i jasne mjere koje će promicati i štititi njezin ustroj, razvoj i stabilnost jer ni danas ne manjka poteškoća s kojima se moramo suočiti.”

O tim poteškoćama govorio je papa Franjo na skupu koji je organizirao pokret Obnove u Duhu 1. lipnja ove godine: “Obitelji su kućne Crkve gdje Isus raste u ljubavi supružnika i u životu djece. Stoga neprijatelj snažno napada obitelj: đavao ju ne želi! Želi ju uništiti i učiniti da u njoj ne bude ljubavi.” Apostolski nuncij ukazao je na zadaće koje je sv. Ivan Pavao II. povjerio obiteljima. “Na prvom mjestu ih je pozvao da osobnim životom svjedoče autentični plan Božji za obitelj kao zajednicu utemeljenu na ženidbi.” Također, da preuzmu na sebe odgovornost ljudskoga i kršćanskog odgoja djece i da se nikada ne umore moliti i biti narod nade. Iste zadaće ponavljao je i papa Benedikt XVI., a neprestano ih ponavlja i papa Franjo.

Izrazio je zadovoljstvo što će 14. lipnja Riječka nadbiskupija otvoriti Godinu obitelji i što će se na Trsatu proslaviti Drugi nacionalni susret obitelji u travnju 2015. godine. “Kao predstavnik Svetoga Oca vrlo cijenim ovo trajno nastojanje u obrani obitelji. To je znak životnosti ovih mjesnih Crkava: Crkvi koje žele biti vjerne svom poslanju unatoč poteškoćama koje se često pojavljuju.”

Na osobit način podsjetio je na dokumente koji ističu vrijednost obitelji i braka istaknuvši da u našoj viziji vjere, ženidba predstavlja “jedno od najdragocjenijih dobara čovječanstva” (Familiaris Consortio, 1), “temeljnu stanicu društva” (Ev. Gaudium, 66), “izvor svakog bratstva… temelj i primarni put mira” (Poruka za Svjetski dan mira 2014.). Ne zanemarujući poteškoće koje proizlaze iz osjetljive ekonomske situacije, kao i društvo koje se nadahnjuje relativizmom i sekularizmom, apostolski nuncij poručio je kako mu je dužnost ponovno potvrditi svetost obitelji i braniti je najvećim zalaganjem. “Tako želimo dati pozitivan doprinos napretku i rastu Hrvatske; u duhu konstruktivnog dijaloga sa svima, pa i s onima koji su daleko od bilo kakvog vjerskog osjećaja; s poštovanjem, u traženju primjerenih rješenja za teška pitanja s kojima se mora suočiti naše društvo.”

Po završetku misnoga slavlja u perivoju svetišta održan je koncert “Lijepom našom s papom Ivanom Pavlom II.” na kojemu je nastupio ansambl Lado.

IKA/Bitno.net