Humanitarna organizacija Marijini obroci i Volonterski centar mladih Skac_St organizirali su, već tradicionalnu humanitarnu utrku „Trčimo za obrok više”, koja je održana u subotu 27. svibnja na splitskoj Rivi. Suorganizatori utrke bili su grad Split, Turistička zajednica Split, Triatlon klub Split i Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije.

Cilj trke bio je podići svijest o gladi u svijetu i aktivnostima Marijinih obroka te, zahvaljujući još većem odazivu svih ljudi dobroga srca, povećati broj djece kojima će se osigurati svakodnevni obrok na mjestu obrazovanja.

Utrka se dijelila u četiri kategorije: utrka za djecu na 150 i 300 m, utrka za odrasle na 2,5 km te utrka iznenađenja- parovi vezanih „špigeta”. Pozivu organizatora odazvalo se oko 150 Splićana. Kotizacije za utrku nije bilo, a preporučena donacija bila je 20 kuna. Donirati se moglo prilikom podizanja startnih brojeva. Sva prikupljena sredstva od ove humanitarne utrke idu za kuhinju “Split – Croatia” (Liberija) koja trenutačno hrani 292 djece.

Po završetku utrke poznati nogometaš Stipe Pletikosa podijelio je medalje i dodijelio nagrade. Uslijedio je i zabavno-kulturni program na kojem su nastupili veseli klaun, Solinski bubamarci, Bruno Mijanić, VIS Gloria te bend Prevail. Program je vodio mladi splitski glumac Pere Eranović.

Vizija Marijinih obroka jest pružiti djeci u najsiromašnijim dijelovima svijeta po jedan obrok dnevno na mjestu obrazovanja. Na taj način djeci se ne spašava samo život, već ih se potiče na učenje i tako daje prilika da dugoročno sebi, svojoj obitelji i zajednici osiguraju bolji život. Potrebno je samo 120 kuna da bi se moglo hraniti jedno dijete u školi tijekom cijele godine. Marijini obroci svojim djelovanjem danas hrane više od 1,2 milijuna djece, a Marijini obroci – Hrvatska, zahvaljujući dobroti svojih podupiratelja, otvorila je deset školskih kuhinja – četiri u Malaviju, jednu u Ekvadoru, tri u Beninu i dvije u Liberiji. U njima se trenutačno hrani više od 11 tisuća djece svakog dana. (Više o samom programu Marijinih obroka može se saznati na web stranici www.marysmeals.hr).

IKA | Bitno.net