Šesnaesta obljetnica smrti biskupa Srećka Badurine obilježena je u ponedjeljak 17. rujna misom zadušnicom u katedrali Svetog Jakova u Šibeniku. Euharistijsko slavlje u koncelebraciji s brojnim svećenicima te braćom pokojnog biskupa fra Ivanom i fra Antunom Badurinom predvodio je šibenski biskup Ante Ivas. Euharistiju je služio i za sve žrtve Domovinskog rata.

U homiliji biskup Ivas istaknuo je kako žrtva branitelja nije bila uzaludna. Oni su svojom smrću ušli u uskrsnuće jer su činili dobro. Potom je citirao pisma Srećka Badurine upućivane u vrijeme najveće agresije na Hrvatsku javnosti i europskim dužnosnicima. “Ono bitno ostaje u našem srcu, kao težnja: da budemo narod ravnopravan s drugim narodima, da naše ime bude poštovano, da naša Crkva živi i djeluje na duhovno i moralno dobro čitavog naroda. Pred nama su velike teškoće, moramo uvažavati svijet u kome živimo, dužni smo uvažavati druge i drugačije u vlastitoj sredini, poštovati pluralizam svjetonazora”, pisao je biskup Badurina.

Citirao je i priopćenja i poruke biskupske komisije Iustitia et pax u kojoj je također djelovao biskup Badurina. “Posebna je oznaka ovog rata u Hrvatskoj rastjerivanje ljudskih zajednica i pretvaranje u prah i pepeo vjekovnih naselja, dragih zavičaja, stotina tisuća građana naše republike, Kršćanske crkve, mjesta svetog bogoslužja, koje su stoljećima okupljale, preporađale i duhovno uzdizale Božji narod, opustjele su, teško su oštećene i potpuno porušene… Time su svetogrdno povrijeđena Božja prava, ali i teško pogažena vjerska prava naših građana… Ne smije se dogoditi da za Božić stotine naših crkava dožive grobni muk i da u njima ne odjekuje božićna pjesma…Poštivanje prema onome što je sveto u ljudskom društvu, a previše je svetogrđa počinjeno u ovom ratu, treba biti ona iskra koja će zasjati u moralnoj tami koja nas guši i koja će navijestiti dan mira i pravednosti… Željeli bismo da ovaj naš poziv ne ostane glas vapijućega u pustinji…”, pisao je pokojni biskup hrvatskoj javnosti na Božić 1991. godine.

Biskup Ivas homiliju je zaključio Isusovim riječima upućenim apostolu Petru: “Ducinaltum – Zaveslaj na pučinu”. “Čini mi se da se ta poruka tiče nas osobno. Potrebna nam je poniznost i prihvaćanje položaja učenika koji u Kristovoj školi moraju još mnogo toga naučiti, da bismo i danas bili ne samo branitelji nego i ugraditelji Božjih vrednota u svom narodu, gradu, biskupiji, u svojim obiteljima, djeci i mladima!”
“Nije li nam to poruka i poziv biskupa Srećka iz vječnosti. I to svima nama koji smo pred novim okolnostima i izazovima u kojima živimo u svojoj Crkvi, domovini, u Europi i svijetu. To je i njegova poruka pred početak Godine vjere kojoj ćemo u zajednici cijele Crkve uskoro i u našoj biskupiji širom otvoriti vrata”, zaključio je biskup Ivas.  (ika/bitno.net)

Foto: ika