“To nije vijest za župe koje imaju tisuću i više župljana. No za opustjeli Žumberak i župu Kalje ovo je radosna vijest. Budući da je u župi od nekadašnjih 1 800 duša, ostao samo 81 župljanin, posebna je to radost i nada”, izvijestio je župnik mons. Juraj Jerneić.

U Novom Selu Žumberačkom, kako javlja župnik Jerneić, u proteklih dvanaest godina bilo je 17 pogreba, te je ovo prvo krštenje u tome razdoblju.

“Sva su nam sela opustjela. Od 11 sela samo još Hartje i Novo Selo Žumberačko znaju kako izgledaju djeca. U ostalim selima nema više tko roditi”, piše župnik i dodaje da je više od 180 župljana ubijeno u Drugom svjetskom ratu, više od 400 župljana se raselilo od Australije, Argentine, Urugvaja, Amerike do Kanade, 200 ih se raselilo od Hambuga do Iloka, a 1 000 ih je u Zagrebu, Samoboru, Zaprešiću i Jastrebarskom.

“Tijekom proteklih 200 godina krštena su 802 djeteta s prezimenom Juratovac. Danas ih je s novokrštenim Janom samo 7. Dao dragi Bog da poživi i zavoli Žumberak kao i njegov djed i otac”, zaključuje župnik mons. Juraj Jerneić.

Mali Jan prima sakrament krštenja/Foto: Juraj Jerneić