Foto: IKA
Program proslave obilježavanja 100. obljetnice rođenja splitsko-makarskoga nadbiskupa Frane Franića završio je u nedjelju 2. prosinca u nadbiskupovu rodnom Kaštel Kambelovcu prigodnim duhovnim i kulturnim programom te otkrivanjem poprsja nadbiskupa Franića. Programu, koji je vodio župnik don Božo Delić, nazočili su splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, kotorski biskup Ilija Janjić, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman, kaštelanski gradonačelnik Joško Berket sa svojim zamjenicima, splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader i brojni drugi crkveni i društveni predstavnici.

Prigodno slovo o nadbiskupu Franiću u župnoj crkvi izrekao je dugogodišnji nadbiskupov suradnik dr. Drago Šimundža. Franićeva je biografija s raznim pothvatima i uspjesima vrlo bogata i znakovita. S razlogom je upamćen kao čvrsto uporište duhovne misli i kršćanske svijesti, kao svjedok vjere i glasnik Božje riječi u teškim vremenima naše crkvene, nacionalne povijesti tijekom druge polovice protekloga stoljeća. Budući da je suorganizator proslave Grad Kaštela, nazočnima se obratio gradonačelnik Berket, zahvalivši Bogu i Gospi od Karmela što je tako velikoga sina Katoličke Crkve i hrvatskoga naroda iznjedrio Grad Kaštela. U onom teškom komunističkom vremenu trebalo je hrabrosti staviti u svoj biskupski grb hrvatski grb. U njemu je i kaštelanska kula – simbol obrane jer ni jedna kula u svijetu nije građena da bi se nekoga napadalo nego samo da bi se branilo. Time je nadbiskup htio poručiti da zauvijek branimo hrvatsku domovinu, da zauvijek branimo našu svetu, katoličku i apostolsku Crkvu. I tu ćemo poruku stalno iščitavati prolazeći kaštelanskim trgom Brcem, gdje smo postavili nadbiskupovo poprsje, istaknuo je Berket dodavši: “A njegovo geslo ‘Pobjeda svetih’ poziva nas da nastojimo biti sveti”. Program je obogaćen pjesmama, koje je skladao maestro Šime Marović u prigodi većih slavlja i jubileja, a koje je za tu prigodu izveo mješoviti župni zbor “Karmel” i dječji župni zbor pod vodstvom s. Mirte Lišnjić.

Uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio nadbiskup Barišić u koncelebraciji s biskupom Janjićem, provincijalom Kodžomanom, župnikom Delićem, njegovim pomoćnikom don Josipom Perišem, mons. Šimundžom te ostalim svećenicima. U propovijedi nadbiskup je povezao početak novoga liturgijskog vremena došašća sa završetkom proslave 100. obljetnice rođenja nadbiskupa Franića, rekavši da se i to na simboličan način može iščitavati kao povezanost memorije i usmjerenosti budućnosti. Došašće nas poziva i potiče da ovu našu stvarnost promatramo ne kao zatvorenu u 90-100 godina životnoga vijeka nego kao put ostvarenja u vječnosti. Stoga je važna kršćanska budnost i ustrajnost. Podsjetio je na Franićeve božićne, uskrsne i korizmene poslanice koje su pozivale vjernike na budnost, svetost, neporočnost, ali koje su iznad svega pozivale na kršćansku ljubav. Mons. Barišić pozvao je vjernike da doba došašća iskoriste za rast u bogoslovnim krepostima nade, vjere i ljubavi. U tamnim komunističkim vremenima pod fizičkim i psihičkim pritiscima i napadima, nadbiskup Franić nije pokleknuo nego je ostao čvrst u nadi i dosljedan u vjeri u Boga. To je mogao jer je bio duboko ukorijenjen u vjeri a mlad u nadi. Osvrnuvši se na adventski vijenac i četiri svijeće (proročka, betlehemska, pastirska, evanđeoska), nadbiskup Barišić je život mons. Franića, njegov lik i djelo, usporedio s evanđeoskom svijećom, koja stvara svjetlost i donosi toplinu. Na toj svijeći i mi trebamo paliti naše svijeće i nositi ih u naše obitelji, u naša srca, u naše odnose, poručio je nadbiskup Barišić.

Svečanost se nastavila na trgu Brcu, glavnom trgu Kaštel Kambelovca, gdje je otkriveno poprsje nadbiskupa Franića. Bista, odnosno poprsje izrađeno je u bronci, a rad je ak. kiparice Dijane Ive Sesartić. Nakon hrvatske himne “Lijepa naša” u izvedbi klape sv. Juraj HRM, koju je nadbiskup Franić nazivao molitvom za domovinu, nadbiskup Barišić izgovorio je prigodno slovo: “Dragi Kaštel Kambelovčani, imat ćete mogućnost čitati bogatstvo svoje povijesti i u ovoj bisti koja obogaćuje ovo mjesto. Franić je izrastao iz ovoga mjesta, stoga je potrebno veličine koje su ovdje nikle naglasiti svima. Uz bistu je i njegov grb koji govori o njegovoj ljubavi za svoj narod, zemlju i Kristovu Crkvu”. Nadbiskup Barišić osvrnuo se i na partizanski spomenik koji se nalazi na istom trgu, rekavši: “Vjerujem da će ova bista, koja je smještena na lijepom mjestu zahvaljujući gradonačelniku i župniku, uljepšati ovaj trg na kojem se nalaze i drugi spomenici. Ali, to je naša stvarnost od koje ne bježimo, nego koju prihvaćamo. Sjećam se da je nadbiskup Franić kao mladi kapelan zatvora u Splitu pomagao našim ljudima koji su bili na različitim stranama, pomagao je i onima koji su bili optuženi da su komunisti. Provodio je koncilski duh koji je poticao na dijalog sa svima i otvorenost jer je znao da je čovjek važan, a da je ideologija oblačno vrijeme koje će sutra proći. Čovjek je važan, to je naš susjed, rođak, otac. Franićevo razumijevanje za svakoga čovjeka dolazit će još više do izražaja, a vjerujem da sada svojom molitvom još žarče prati svakoga od nas. Dok otkrivamo ovu bistu, vidljivi znak njegove duhovne prisutnosti, zahvaljujemo mu još jednom za sve te ga molimo da svojom molitvom prati naše korake”, zaključio je nadbiskup Barišić, pomolivši se s brojnim pukom koji je stajao s kišobranima u rukama sabran oko poprsja svoga sumještanina Franića, kojemu su još za života posvetili ulicu u Kaštel Kambelovcu. (ika/bitno.net)