Poštovane gospođe veleposlanice i gospodo veleposlanici, Ekscelencije,

Građanska inicijativa “U ime obitelji” u otvorenom pismu upozorava sve veleposlanike stranih država u Republici Hrvatskoj da aktualna Vlada, ustavnim promjenama o kojima se vodi rasprava u Hrvatskom saboru, očigledno želi spriječiti buduće građanske referendume o promjenama Ustava čime se izravno suspendira demokracija.

Cilj je ustavnih promjena koje želi provesti Kukuriku koalicija faktično onemogućiti hrvatske birače da u budućnosti izravnim odlučivanjem mijenjaju Ustav svoje zemlje što je apsolutno nespojivo s demokracijom.

Stoga se obraćamo svim veleposlanicima u RH kako bismo vas upozorili na protudemokratske korake trenutačnih predstavnika javne vlasti i „provladinih“ udruga, a znakovito, sve nakon što su građani na referendumu jasno poslali Vladi RH, zastupnicima u Saboru i predsjedniku države vrijednosnu poruku o izuzetnom značaju braka i obitelji za stanovnike ove zemlje.

Kao primjere aktivnosti koje poduzimaju aktualna Vlada i „provladine“ udruge posljednjih dana, pa i sam predsjednik države, a kojima se u potpunosti ignorira volja 2/3 hrvatskih birača koji su 1. prosinca glasali ZA brak kao zajednicu žene i muškarca, navodimo sljedeće:

1. Prijedlog Zakona o životnom partnerstvu po kojem predstavnici Ministarstva uprave atribute koji pripadaju braku dodjeljuju sadržajno potpuno drugačijoj zajednici i time izravno izigravaju volju birača koji su odredili što je brak te neprijepornu želju da se za takvu zajednicu odredi zaseban pravni status.

2. Prijedlog Vlade da se, ionako rigorozni, uvjeti za uspjeh referenduma dodatno otežaju uvođenjem novog kriterija kakav gotovo da ne postoji nigdje u svijetu. Po tom prijedlogu referendum vrijedi tek ako se za određeno pitanje izjasni više od 50% od ukupnog broja građana s pravom glasa – dok istovremeno tek manji dio državljana RH koji ne žive u domovini ima mogućnost ostvarivanje svog glasačkog prava. Osim toga, omogućilo bi se da vladajuće političke stranke tumače i odlučuju o kojim pitanjima se može raspisivati državni referendum, a o kojima ne, te se ograničavaju i ovlasti Ustavnog suda.

3. Prijedlog ustavnih promjena predsjednika Ive Josipovića koji traži da se u Ustav unesu i životne zajednice različite od braka, a koji je u potpunosti suprotan s izraženom voljom birača na referendumu.

4. Uloga GONG-a koji bi se trebao baviti poticanjem građana da sudjeluju u demokratskim procesima, u stvari djeluje kao „produžena ruka“ ove vlasti i time, umjesto da potiče, u stvari poput brojnih drugih „provladinih“ udruga, koči demokratske procese.

5. Vidljivo je i izravno uplitanje aktualne vlasti u slobodu odlučivanja birača, nametanjem svojih stavova i neprekidnim ponavljanjem da su oni protiv te financiranjem, posredno ili neposredno, iz državnog proračuna dijela kampanje protivnika referenduma.

Na kraju svakako moramo istaknuti i ulogu dvaju javnih medija – Hrvatske radiotelevizije (HRT-a) i Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hine) u kampanji PROTIV referenduma koji su svojim neprofesionalnim izvješćivanjem hrvatskim građanima onemogućili objektivno informiranje. HRT kao javna televizija jednostrano je izvješćivala s oko 75 posto sadržaja protiv referenduma, 10 posto sadržaja ZA i samo 15 posto neutralnog sadržaja. Hina je kao javni medij bojkotirala praćenje rezultata referenduma i konferencije za novinare Građanske inicijative “U ime obitelji” i time onemogućila javnosti prijenos informacija one strane koja je uspješno inicirala jedini narodni državni referendum u povijesti Republike Hrvatske.

Od Vas, kao promatrača demokratskih procesa u Hrvatskoj, očekujemo jasno zauzimanje stava o ovim primjesama komunističke prakse prisutne kod struktura vlasti u Hrvatskoj te vas pozivamo da svojom nazočnošću, očitovanjem i izvješćivanjem vaših zemalja, pomognete nastavak razvoja demokratskih procesa i prevladavanje ostataka tog istog komunističkog mentaliteta.

Neka ova nemila događanja konačno pokrenu Hrvatsku prema punoj demokratizaciji društva u skladu s europskim standardima, kamo Hrvatska i pripada.

S poštovanjem,

Građanska inicijativa “U ime obitelji”