Đakovačko-osječka nadbiskupija njeguje crkvenu i prijateljsku povezanost s Biskupijom Porto-Novo u afričkoj republici Benin. Prije nekoliko godina njihov biskup Aristide Gonsalo posjetio je nadbiskupa Hranića i tada je dogovoren dolazak beninskih svećenika u Đakovačko-osječku nadbiskupiju da bi, prema mogućnostima, ondje djelovali. U novije vrijeme dogovoren je, a zatim se i ostvario, dolazak bogoslova kao nastavak te povezanosti. Cilj je da bogoslovi tijekom formacije uče hrvatski jezik i upoznaju mentalitet, a, svakako, u širem smislu, i da se susretnu s europskim katoličkim svijetom i kulturom.

Gutenberg i Hermann do sada su uspješno završili trogodišnji studij filozofije te tri godine bogoslovske formacije u beninskom sjemeništu Porto-novo. Kao novi đakovački bogoslovi najprije će učiti hrvatski jezik, a zatim, kada bude moguće, nastavit će i studij teologije na KBF-u u Đakovu. Ako mogućnosti dopuste, u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji nastavit će i svoje svećeničko djelovanje tijekom nekoliko godina – već prema međusobnom dogovoru dvojice ordinarija i njih samih.

Gutenberg Hounye rođen je 18. studenoga 1993. u Agameu, u Beninu. Završio je trogodišnji studij geografije, a zatim i filozofije. Dolazi iz obitelji koju čine majka, tri brata i dvije sestre, a otac je preminuo.

Hermann Kodjo rođen je 16. travnja 1997. u Sinendeu, na sjeveru Benina. Uz majku i oca, odrastao je s dva brata i četiri sestre.

Po dolasku u Đakovo bogoslovi su se smjestili u Bogoslovno sjemenište i upoznali svećenike-odgojitelje te domaće bogoslove. U razgovoru s nadbiskupom Hranićem iznijeli su svoje prve dojmove, a nadbiskup ih je ohrabrio i potaknuo na trud i zalaganje oko učenja jezika. Bilo je zanimljivo čuti kakav je način bogoslovske formacije u Beninu te istovremeno usporediti njihov način formacije s načinom rada sjemeništa u Hrvatskoj, odnosno u Đakovu.

Uz rektora, prisutni su bili i vicerektor vlč. Krešimir Čutura, duhovnik mons. Karlo Višaticki i ekonom preč. Mato Gašparović. Bogoslovima su izrazili dobrodošlicu, pohvalili su njihovo usvajanje mnogih hrvatskih riječi i fraza te ih ohrabrili riječima da će im učenje hrvatskog jezika s vremenom ići sve lakše i lakše.

Njihov boravak u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, osim završetka teološkog studija, pridonosi i promicanju pastoralne suradnje između dviju biskupija, upoznavanju pastoralnih nastojanja i života Crkve. Od posebne vrijednosti za Gutenberga i Hermanna bit će upoznavanje s djelovanjem župnih misijskih skupina u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Svojom prisutnošću oni će vjernicima i svećenicima omogućiti stvarno iskustvo života Crkve u Beninu te pomoći u animiranju za misijsko poslanje Crkve.