Povodom 56. Svjetskog dana molitve za duhovna zvanja, održat će se molitveno obilježavanje Svjetskog dana molitve za duhovna zvanja u Zadru i Splitu.

Tako u Zadru, Povjerenstvo za promicanje duhovnih zvanja Hrvatske redovničke konferencije i Povjerenstvo za duhovna zvanja i ministrante Zadarske nadbiskupije organizira u Katedrali sv. Stošije obilježavanje Svjetskog dana molitve za duhovna zvanja u četvrtak 9. svibnja 2019. koje će započeti s euharistijskim slavljem u 20 sati. Svetu misu u zajedništvu s drugim svećenicima predslavit će fra Mate Bašić, OFM – voditelj Povjerenstva za promicanje duhovnih zvanja Hrvatske redovničke konferencije. Nakon sv. Mise uslijedit će molitveno bdijenje uz euharistijsko klanjanje koje će predvoditi don Roland Jelić – ravnatelj Nadbiskupijskog sjemeništa “Zamjević” u Zadru.

U petak 10. svibnja 2019. Povjerenstvo za promicanje duhovnih zvanja Hrvatske redovničke konferencije i Ured za pastoral duhovnih zvanja Splitsko-makarske nadbiskupije organizira molitveno obilježavanje Svjetskog dana molitve za duhovna zvanja u Splitu. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja započet će svetom misom u 20,30 sati u crkvi Gospe od Zdravlja. Svetu misu u zajedništvu s drugim svećenicima predslavit će splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, predsjednik Vijeća za sjemeništa i duhovna zvanja Hrvatske biskupske konferencije. Nakon svete mise uslijedit će euharistijsko klanjanje koje će predvoditi fra Mate Bašić, OFM – voditelj Povjerenstva za promicanje duhovnih zvanja Hrvatske redovničke konferencije.

Ovim putem pozivamo sve sestre i braću u Kristu – sve vjernike – kandidatice i kandidate, sjemeništarce i bogoslove, redovnice i redovnike, braću svećenike, naše obitelji, da zajednički molimo za nova i postojeća duhovna zvanja u Crkvi. Sam Krist – Gospodar Žetve – poziva nas da molimo za radnike žetve Kristove u našem vremenu. Na to nas poziva Crkva napominjući da “sami vjernici budu svjesni kako su dužnici svojim pastirima, pa neka im kao svojim pastirima i ocima iskazuju dug sinovskom ljubavlju; neka sudjelujući u njihovim brigama, pomažu molitvom i djelom da bi oni lakše mogli svladati teškoće i da bi što plodonosnije ispunjavali svoje dužnosti” (Presbyterorum ordinis, 9).

Budimo tih dana jedne duše u ovim gradovima, budimo jedna obitelj – Crkva – i molimo bez prestanka za naše obitelji, nova duhovna zvanja i za sve one koji svoj život stavljaju na oltar te također kroz posvećeni život hrabro i odano troše svoj život za spas ljudi.

Tim povodom Povjerenstvo za promicanje duhovnih zvanja Hrvatske redovničke konferencije sve poziva, da svakoga dana, milošću Duha Svetoga – Branitelja – molimo za duhovna zvanja.

MOLITVA ZA ZVANJA

Bože, početniče svakoga života i zvanja,

izlij na sve nas koji u te vjerujemo duh vjere i hrabrosti

da među nama niču i sazrijevaju klice duhovnih zvanja

što si ih darežljivo posijao na njivi svoje Crkve.

Daj da se mnogi mladi odvaže ići stopama tvojega Sina

i postanu znakom tvojega kraljevstva Crkvi i svijetu

služeći tebi u braći ljudima.

Pogledaj, Gospodine,

sve naše pastire, sve službenike Crkve,

sve redovnice i redovnike, bogoslove, sjemeništarce,

redovničke kandidatice i kandidate te daj

da svojom bratskom ljubavlju, zajedništvom i slobodom duha,

poput žive slike tvojega Sina –  Isusa Krista – privuku nove naraštaje.

Oče sveti, primi ove naše molitve

za sve koji se radosno odlučuju slijediti tvojega Sina uskim i strmim putovima

te ih obdari potrebnom hrabrošću da se mogu odazvati tvojemu pozivu.

Usliši naše prošnje po zagovoru Blažene Djevice Marije, svih svetih pastira,

redovnica i redovnika. Podari nam svojega Duha da čujemo tvoje zapovijedi,

gledamo tvoj sjaj, osjetimo slatki miris tvojega Sina, da govorimo riječi života i

vjerujemo tvojemu pozivu primajući jaram i breme tvoje službe te da tako

kao jedna Crkva – mi Tvoji vjernici – hrabro i odano istrošimo život za spasenje ljudi.

To te molimo po tvojemu Sinu Isusu Kristu.

Amen.

fra Mate Bašić | Bitno.net