Caritas

Hrvatski Caritas sedmu godinu u nizu u tjednu između druge i treće korizmene nedjelje, od 25. veljače do 3. ožujka organizira akciju “Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini” uz slogan “Vjera bez djela je mrtva”. Tijekom korizmene akcije prikuplja se konkretna, novčana pomoć, ali se nastoji i senzibilizirati javnost u Hrvatskoj za solidarnost i zajedništvo s ljudima i Crkvom u BiH, poticanjem na međusobno pomaganje te njegovanjem susreta i uzajamnih posjeta vjernika.

U akciju se može uključiti pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena poziva 6,25kn, PDV uključen); uplatom na žiro račun kod PBZ 2340009-1100080340, poziv na br. 101; novčanim darom u župi 3. ožujka 2013.; uplatom na devizni račun kod PBZ 70300-359378, IBAN:HR05 2340 0091 1000 8034 0, SWIFT/BIC code: PBZGHR2x te online donacijom na www.caritas.hr.

Tijekom korizmene akcije vjernici, osim novčanoga, mogu dati i duhovni prilog, sudjelujući u molitvenom hodu koji organiziraju župe u brojnim nad/biskupijama u Hrvatskoj. “Tako molitvenim hodom organiziranim u župama diljem Hrvatske u tjednu od 25. veljače do 3. ožujka 2013. svjedočimo našim dragim sunarodnjacima iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine da znamo što su proživjeli, da nam je poznata njihova duga kušnja, da znamo za težinu patnje koja svakodnevno prati njihov život, kao i za napast što na njih vreba – kako ne bi izgubili hrabrost i nadu u bolju budućnost”, poručuje predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak.

U želji da pridonese snažnijem animiranju župnih zajednica za ovu akciju, i molitvu za sunarodnjake u Bosni i Hercegovini, Hrvatski Caritas župama diljem Hrvatske dostavlja knjižicu s molitvama vjernika i Euharistijskim klanjanjem, koje je pripremio dr. Mirko Šimić te Križni put koji je pripremio vlč. Josip Filipović.

Prikupljenim sredstvima financirat će se projekti i programi u mreži Caritasa u Bosni i Hercegovini iz područja socijalno-zdravstvene skrbi, obrazovanja te pastoralni projekti župnih zajednica.

Korizmenu akciju “Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini” Hrvatski Caritas organizira temeljem odluke dviju biskupskih konferencija, Hrvatske i Bosanske, donesene na zasjedanju u siječnju 2007. kad je raspravljano o pomoći Katoličke crkve u Hrvatskoj Katoličkoj crkvi u BiH.

Više o akciji nalazi se na mrežnoj stranici www.caritas.hr. (ika/bitno.net)