Jeruzalem

Blagdan hrvatskoga sveca Nikole Tavelića Hrvati hodočasnici proslavili su 14. studenoga u kapelici Apostolske delegature u Jeruzalemu. Ondje ih je primio savjetnik delegature, mons. Waldemar Somertag, nekadašnji djelatnik apostolske nuncijature u BiH.

Sveti Nikola Tavelić završio je život mučeničkom smrću u Jeruzalemu 14. studenog 1391. godine. Hodočasnici su posjetili kapelicu u kojoj je oltar Nikoli Taveliću prije 75 godina, kada je Nikola još bio blaženik, posvetio tadašnji zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac. Vodio je tada drugo hodočašće Hrvata i slavenskih naroda u Svetu Zemlju. Prikaz hrvatskoga sveca u toj kapelici Apostolske delegature protumačio je voditelj hodočašća o. Tomislav Glavnik, župnik u Molvama. Na vitrajima, uz reljef sv. Nikole prikazana je zagrebačka katedrala, u romaničkom stilu. S druge strane je i šibenska katedrala, a prikazani su i hrvatski i dalmatinski grbovi.

Prikaz Nikole Tavelića djelo je hrvatskog kipara Ive Kerdića, a nalazi se u kapelici Apostolske delegature koja je posvećena slavenskim apostolima, Ćirilu i Metodu. Nekoć je tu bio slovački hodočasnički gostinjac, a sada je predstavništvo Svete Stolice, no u nižem rangu od nuncijature. Ovo mjesto pohodili su pape Pavao VI., Ivan Pavao II. i Benedikt XVI.

Predvodeći misno slavlje za Hrvate koji su na hodočašću u Jeruzalemu, o. Tomislav Glavnik skrenuo im je pozornost na mučeničku smrt Nikole Tavelića koji je, nakon misijskog poslanja u Bosni, sa svojom subraćom došao u Svetu Zemlju, te je javno propovijedao kršćanstvo i zbog toga pretrpio mučeničku smrt.

Nakon misnoga slavlja vjernike je primio i savjetnik u Apostolskoj delegaturi u Jeruzalemu mons. Waldemar Somertag. Podijelio je s njima sjećanje na službu u Bosni i Hercegovini, kao i oduševljenje s hrvatskim narodom i njegovom vjernošću Petrovu nasljedniku. Voditelj hodočašća o. Tomislav Glavnik mons. Somertagu uručio je monografiju o župi Molve te nekoliko izvornih hrvatskih proizvoda kao znak sjećanja na zajedničku proslavu blagdana sv. Nikole Tavelića. (ika/bitno.net)

Foto: Shutterstock.com