U Hrvatskomu nacionalnom svetištu sv. Josipa u ponedjeljak 12. listopada pokrenuto je svakodnevno jednosatno klanjanje za prestanak pandemije bolesti COVID-19 i za sve oboljele.

Pozivajući na dnevno jednosatno klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom rektor Svetišta mons. Antun Sente pozvao je vjernike da na temelju iskustva zatvaranja Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu zbog koronavirusa želi pokrenuti duhovnu aktivnost dnevnog klanjanja, za sve oboljele, za skori završetak pandemije bolesti COVID-19, za zaštitu naših župljana i svih ljudi od novih oboljenja, kao i za sve druge plemenite nakane.

Time se ostvaruje i lijepa nakana na koju je prijašnji dubovački župnik vlč. Marijan Radanović pri dolasku na Dubovac poticao. On je pozivao župljane na redovitu molitvu klanjanja pred Presvetim oltarskim sakramentom. U župnim obavijestima s kraja-50 ih godina zapisan je njegov poziv: „Pozivam vas dragi vjernici da svakog dana barem jedan župljanin jedan sat moli pred Presvetim oltarskim sakramentom.“

Na temelju prezentiranih činjenica uprava Svetišta je odredila da će svakog ponedjeljka, utorka, četvrtka i petka izložiti Presveto pozivajući vjernike na molitvu od 17 do 18 sati. U tom će vremenu svećenik biti na raspolaganju za ispovijed. Ostali dani u tjednu već su ispunjeni duhovnim aktivnostima, poput srijede kad su redovite pobožnosti svetom Josipu, a subotom osim vjenčanja i krštenja članovi zajednice mladih organiziraju pobožnost klanjanja.

Podsjetimo, Nacionalno svetište svetog Josipa zbog koronavirusa je bilo zatvoreno od 17. rujna ove godine. Misna slavlja nastavila su se od 30. rujna. Na stranicama Nacionalnog svetišta tada je objavljeno kako je župni vikar u Dubovcu, vlč. Majk Rušec, bio u samoizolaciji, nakon što je više članove vjerničke zajednice s Dubovca bilo pozitivno na COVID-19. Među zaraženima bio je i dubovački župnik mons. Antun Sente koji je imao teži oblik bolesti, ali nije bio hospitaliziran.