Na blagdan svetog apostola Jude Tadeja, u subotu 19. lipnja 2021., u Katedrali Presvete Trojice, križevački vladika Milan Stipić rukopoložio je za svećenika Križevačke eparhije đakona Jana Jakubova. S vladikom su suslužili domaći grkokatolički svećenici te gosti o. Pimen, arhimandrit iz Slovačke, o. Jurij, župnik grkokatoličke župe iz Košičke eprahije te drniški župnik fra Damir Ćikara. Pjevao je Katedralni zbor Križevci.

Ređenju je nazočila i ređenikova supruga Suzana Jakubova te obitelj iz Slovačke. U homiliji je vladika Stipić govorio o apostolskom poslanju svećenika u Crkvi i svijetu, uzevši za primjer svetog apostola Jude Tadeja, koji je kao i drugi apostoli čitavim svojim bićem pripadao Kristu i navješćivao Evanđelje na istoku, zapečativši svoju misiju poslanja prolijevanjem krvi kao svjedočanstvo za Isusa Krista. Crkva u svakom vremenu, pa tako i u našem, treba vjerne i predane svjedoke Evanđelja, apostole i svećenike, koji će dijeljenjem svetih Tajni, slavljenjem božanske liturgije, molitvom i propovijedanjem Evanđelja uprisutnjivati živoga Isusa Krista u njegovoj Crkvi.

Krist traži sve i daje sve, a na nama je koliko ćemo mu dati, uvijek s ljubavlju, iskrenošću i povjerenjem, sa sviješću da se radi o najvećoj vrijednosti i časti što ga čovjek u ovom svijetu može imati. Biti Kristov apostol je poziv koji se prima kao dar, i opet dijeli kao dar ljudima jer je Crkva zajednica ljubavi, a darivanje sebe za Boga i bližnjega je najautentičniji izraz ljubavi, kazao je vladika Milan. Neojerej se na kraju zahvalio svima.

O. Jan Jakubov rođen je 23. ožujka 1989. u Vranovu nad Topľom, Slovačka. Završio je 3 godine studija na Grkokatoličkom teološkom fakultetu u Prešovu te istodobno i formacije u Grkokatoličkoj bogosloviji blaženog Pavla Petra Gojdiča u Prešovu. Nastavio je studij njemačkog jezika te kasnije i teologije na Katholische Universität Eichstätt – Ingolstadt u Eichstättu u formaciji u Collegium Orientale Eichstätt. Nakon godine dana je upisao nastavak teološkog studija na KBF-u u Splitu te završio 4. godinu studija teologije.

Stanovao je u franjevačkom klerikatu Splitske provincije presvetoga Otkupitelja. Zadnju godinu studija upisao je i diplomirao na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu. Svetu tajnu braka sklopio je sa Suzanom Jakobovm u grkokatoličkom katedralnom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Košicama 21. rujna 2019. godine, a red đakonata 15. kolovoza 2020 u Klokočovu u Slovačkoj. Trenutno sa suprugom stanuje u Manastiru Pokrova presvete Bogorodice u Kričkama, kao čuvar crkve i svetišta. Čestitamo! Na mnogaja ljeta!