Radi se o naprednom sustavu za fluorescentnu endoskopsku i otvorenu kirurgiju poboljšanu indocijanin zelenilom za odjel Kirurgije splitskog KBC-a. Na konferenciji su govorili mons. Barišić, ravnatelj Kliničkoga bolničkog centra Split prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović i predstojnik Klinike za kirurgiju KBC-a Split prof. dr. sc. Zdravko Perko, a nazočio je i generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović,.

Ravnatelj KBC dr. Meštrović zahvalio je svećenicima Splitsko-makarske nadbiskupije na donaciji za uređaj koji će poboljšati kvalitetu rada Klinike za kirurgiju KBC-a Split.

Nadbiskup Barišić podsjetio je da je to „jedna u nizu donacija Splitsko-makarske nadbiskupije našoj bolnici. Smatramo da je ovo, uz rad i djelovanje Caritasa naše Nadbiskupije, još jedan oblik brige za najpotrebnije. Podsjetit ću samo, ako mogu reći na meni najdražu donaciju, koja je bila konkretni plod Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji se održao u Splitu i Solinu 2018. godine. Tada smo u akciji ‚Obitelji za najmanje‘ prikupili više od 600 tisuća kuna kojima je kupljen Klinici za dječju kirurgiju endoskopski stup za operacije djece i novorođenčadi. Danas bolnici, tj. Klinici za kirurgiju, darujemo napredni sustav za fluorescentnu endoskopsku i otvorenu kirurgiju poboljšanu indocijanin zelenilom vrijedan nešto manje od 400 tisuća kuna.“

Dodao je da mu je posebno drago da su sredstva za nabavku uređaja darovali svećenici, župnici, i tako pokazali još jednom brigu za sve ljude, a ne samo svoje župljane. U akciji je sudjelovao i apostolski nuncij u Bjelorusiji mons. Ante Jozić, koji je na taj način želio zahvaliti splitskom KBC-u na svemu što su učinili za njega nakon teške prometne nesreće 2019. godine.

„Ponosni smo kad možemo pomoći splitskoj bolnici s kojom izvrsno surađujemo na polju brige za tjelesno i duhovno zdravlje građana. Kako su ove godine otkazani mnogi programi u sklopu proslave Sudamje, a da ne ostane sasvim prazno, htjeli smo baš sada, u devetnici sv. Dujmu, da se dogodi ovaj događaj i na taj način obilježi svetkovina zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije. Nadbiskupija će i dalje nastaviti s pomaganjem splitskoj bolnici. U suradnji s ravnateljem već pripremamo novi projekt koji ćemo, nadam se, brzo i ostvariti“, istaknuo je nadbiskup Barišić. Zahvalio je svećenicima što su se rado odazvali i darovali sredstva, ravnatelju KBC dr. Meštroviću, predstojniku dr. Perku, Upravnom vijeću kao i svim liječnicima i sestrama na suradnji i što su prihvatili dar.

Predstojnik Klinike za kirurgiju dr. Perko govorio je o samom uređaju, koji je prvi takav uređaj u Klinici. Kompletna oprema uključuje vrhunski videosustav koji može raditi u dvostrukom načinu rada: operiranje pod običnim, standardnim bijelim svjetlom, operiranje u posebnom spektru osvjetljenja (spektar koji je blizu infracrvenog spektra), a koji omogućuje fluorescenciju.

Sustav se sastoji od: posebnog izvora svjetla s dvije mogućnosti rada, posebnih hladnih vodiča svjetlosti, posebne videokamere i optičkih instrumenata za endoskopsku i otvorenu koji se povezuju s kamerom. Konačno, i optički instrumenti su opremljeni s posebnim filtrima za optimalnu vizualizaciju tijekom fluorescencije, kao i pri operacijama uporabom standardnog bijelog svjetla. Osim vrhunske kvalitete slike u načinu bijelog svjetla i osvjetljenja pozadinskog osvjetljenja s pravim opsegom boja, sustav nudi visoku razinu korisničke funkcionalnosti. Tijekom operacija moguće je jednostavno prebacivanje sa standardnog načina rada s bijelim svjetlom u način rada koji omogućuje fluorescenciju. Sustav je integriran u našu postojeću naprednu operacijsku dvoranu i sada je njen sastavni dio. To omogućuje najviši stupanj prilagodljivosti u korištenju, jer se dvorana može koristiti za sve vrste naprednih endoskopskih i otvorenih operacijskih zahvata, u različitim oblicima endoskopskog i otvorenog rada, naglasio je dr. Perko.

Ovaj napredni sustav pored standardnog oblika rada omogućuje uporabu fluorescencije kod endoskopske i otvorene kirurgije. To vodi poboljšanoj vizualizaciji organa, kod sljedećih operacijskih zahvata: sustava žučnih kanala i praćenje protoka žuči, intraoperacijsku procjenu limfne drenaže, određivanja mjesta limfnih čvorova „čuvara“, identifikaciju i procjenu žilne anatomije i kontrolu opskrbe krvi solidnih organa i identifikaciju i procjenu žilne anatomije i kontrolu opskrbe krvi osobito kod debelog i završnog crijeva.

Uporabom ovoga sustava moguće je značajno smanjiti učestalost komplikacija i smrtnih ishoda kod čitavog niza zahtjevnih operacijskih zahvata. Također, nastavio je dr. Perko, moguće je i poboljšati ishode liječenja i izlječenja kod najtežih bolesnika, pogotovo onih s malignim bolestima koji zahtijevaju opsežne operacije odstranjena bolesnog tkiva. Ovim sustavom otvaramo novu stranicu naše kirurgije, koja tako pored svoje glavne operativne djelatnosti, dijelom postaje i dinamično-dijagnostičko-funkcionalna u najširem smislu.