Dvadesetpeta obljetnica Hrvatskoga katoličkog radija i 30. obljetnica ustanovljenja Informativne katoličke agencije proslavljena je u dvorani “Vijenac” u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu, u utorak, 18. travnja 2023. godine. Čestitku ovim dvjema ustanovama HBK – IKA-i i HKR-u –  uputio je i papa Franjo. Čestitku je pročitao apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua.

„Povodom 30. obljetnice ustanovljenja Informativne katoličke agencije i 25. obljetnice osnutka Hrvatskog katoličkog radija, Vrhovni svećenik upućuje najljepše želje i, dok izražava zahvalnost za ulogu koju vrše u službi evanđelja, nada se da će te lijepe obljetnice pobuditi obnovljenu predanost širenju vrijednostî bratstva, solidarnosti i mira. Istodobno vas potiče da predano služite istini putem dobrog novinarstva, koje ne daje prostora medijskim glasinama“, stoji, između ostaloga, u čestitci pape Franje.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK), zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša rekao je da su tijekom proteklih godina IKA i HKR kao katolički mediji izgradili identitet s jasnim crkvenim poslanjem širenja Radosne vijesti. „Osim evangelizacijske uloge, oni nastoje biti i sredstvo dijaloškog odnosa prema drugim vjerskim zajednicama i društvu. U doba takozvane infodemije, kada je svijet vjerodostojnih i transparentnih informacija sve teže približiti javnostima, jedan od važnih zadataka im je još snažnije učvrstiti vjerodostojnost, vodeći računa o tome da svojim objavama zadrže teško stečeno povjerenje“, naglasio je mons. Kutleša. Nadodao je da su ove obljetnice prilika za promišljati o do sada prijeđenom putu agencije i o iskustvima što ih je stekla tijekom tri desetljeća, ali i o specifičnostima vjerskoga novinarstva. „Nudeći izvješća utemeljena na činjenicama i obilježena odgovornošću za vjerodostojnost vijesti, IKA je danas nezaobilazan medijski servis Hrvatske biskupske konferencije. Kao, mogli bismo reći, mlađi brat IKA-e, Hrvatski katolički radio putem svojih radio valova u cijeloj Hrvatskoj pa i šire već više od 25 godina nudi poruku istine: Istine – koju pišemo velikim početnim slovom, utemeljenu na navještaju Evanđelja Isusa Krista, te onu istinu koja se odnosi na vjerodostojno izvještavanje o svakodnevnim događanjima, uobličenu kroz temeljite, uravnotežene i cjelovite informacije“, rekao je predsjednik HBK.

Foto: Dario Zürchauer

Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske katoličke mreže (HKM), pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski rekao je kako je velika moć medija, „kako za dobro, tako, nažalost, i za zlo, ovisi o osobi koja stoji iza njih“. Istaknuo je kako „u vremenu u kojem se rezervirana istina odvojila od stvarnih činjenica i sve postaje samo percepcija, imati medije koji promiču istinu i dobro pravo je blago“. Obraćajući se djelatnicima, čestitao im je kazavši kako u svome poslu nisu štedjeli sebe i svoje vrijeme. „Samo Bog zna domet riječi i utjecaj koji ste ostavili u srcima i umovima mnogih slušatelja. Uvjeren sam da je vašim zalaganjem rasla vjera i širilo se evanđelje. Neka dobar radio za dobre ljude bude dobar radio za sve ljude kako bi svi bili obogaćeni navještajem dobra“, rekao je predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske katoličke mreže.

Čestitavši značajne obljetnice IKA-e i HKR-a u svoje ime i u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek istaknula je kako IKA ima „neizmjerno važnu ulogu u našem medijskom prostoru“, navodeći kako u digitalnom vremenu, gdje se „nameće želja za što bržim vijestima“, nerijetko na uštrb točnosti i cjelovitosti vijesti, IKA „ide u korak s digitalnim tehnologijama, multimedijalnim pristupom, ali i s trajnim ciljem pružanja točnosti i provjere informacija“.

Govoreći o radu Hrvatskog katoličkog radija, kazala je kako „treba naglasiti ovaj radio je mjesto gdje se otvaraju različite društvene teme, pokreću rasprave od javnog interesa i dijalog te kao takav je relevantan sugovornik s brojnim slušateljima o čemu svjedoči niz priznanja i nagrada koji su novinari i urednici dobili za svoj ne samo novinarski, nego i humanitarni rad“.

Prisutnima se obratio generalni tajnik HBK i v. d. ravnatelja HKM-a preč. doc. dr. Krunoslav Novak i zahvalio biskupima HBK koji su osnovali IKA-u i HKR, prepoznavši važnost komunikacije posredstvom medija kao važnu sastavnicu navjestiteljskog poslanja Crkve. Svoju zahvalu uputio je i  svim djelatnicima i suradnicima „koji svojim predanim radom i zalaganjem ugrađuju svoj radni vijek u djelovanje ovih katoličkih medija slušajući poziv srca i spremno stavljajući na raspolaganje svoje znanje i talente.“

U svečanosti je premijerno prikazan i dokumentarni film “Prvih 25 godina HKR-a” autora Diane Tikvić i Mihaela Varenice te su dodijeljene zahvalnice bivšim urednicima i ravnateljima, djelatnicima i suradnicima HKR-a i IKA-e. U ime svih dobitnika zahvalio je urednik i voditelj HKR-a Domagoj Pejić.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Ansambl Pučki pivači KBF-a pod vodstvom etnomuzikologa dr. sc. Joška Ćalete.

Foto: Dario Zürchauer