U četvrtak 19. travnja održava se 1000. izdanje emisije Sacro Ritam koja je svoj radijski put započela 26. lipnja 1998. godine.

Emisiju je u početku realizirala ekipa u sastavu: voditelj Tomislav Meštrović, tonski realizator Mario Kurtović te autor i urednik Slavko Nedić.

Sacro ritam se emitira četvrtkom od 20:30 u programu Hrvatskoga katoličkog radija, a iznimno ova obljetnička započet će već u 19:15 sati. Jubilarna 1000. emisija prilika je da se prisjetimo bisernih trenutaka proteklih 999 emisija kojih je uistinu bilo na pretek.

Za prvi rođendan emisije Sacro ritam priređen je, do tada, a i do sada, najveći koncert duhovne glazbe Crkve u Hrvata ”Cro sacro Maksimir 1999.” koji je održan 19. i 20. lipnja 1999. godine na otvorenom, u zagrebačkom parku Maksimir. Na koncertu je nastupilo 50 izvođača iz raznih krajeva Hrvatske i dijaspore, raznih glazbenih smjerova (od šansone, popa, gospela, tamburaša, jazza, do hard i heavy rocka) te raznih vremenskih razdoblja od samih početaka (grupe Quo vadis, Zora i Jukić) do mladih sastava i izvođača koji tek dolaze poput: Kristine, Zvonka Palića, Božja slava benda i drugih. Koncert je imao i ekumenski karakter budući da su na njemu nastupali ne samo katolici nego i baptisti, adventisti te pripadnici još nekih reformiranih Crkava.

Pokušaj reprize (Cro sacro Maksimir 2001.) bio je dvije godine kasnije (17. lipnja) na istom mjestu. Koncert je u 13 sati otvorio urednik emisije Slavko Nedić, a Gospod ga je pol sata kasnije zatvorio. Naime odmah nakon nastupa Electro spiritusa na pozornicu se popeo sastav Libertas za čijeg nastupa je doslovce u pet minuta od sunčanog vremena uslijedilo veliko nevrijeme i dvosatni pljusak te je koncert prekinut.

Nošeni izrekom „Što je sigurno je sigurno“, već tradicionalni rođendanski koncert emisije Sacro ritam koji se održava svake dvije godine preseljen je u prostorije HKR-a. Tako je za peti rođendan emisije Sacro ritam održan u četvrtak 10. srpnja 2003. godine radijski koncert pod geslom „250 minuta za 250 emisija“.

Sve je započelo u 17,30 i trajalo je do 00,50 a na njemu su u režijama 1 i 2 nastupili: Čedo Antolić, Agape, Apostoli mira, Božja slava band, Luka Balvan, Magnificat band iz Grubišnog Polja, Željka Marinović, vlč. Perica Matanović, Mirvama, Danijela Sisgoreo Morsan, Navještenje, Novo svitanje, Sve boje ljubavi, Ivo Šeparović i Bljesak, vlč. Ljubo Vuković, Nebeski grad, Davor Terzić, Trinitas, Damir Topić i Prijatelji te Danko Tomanić.

Cijeli spektakl direktno je prenosilo 12 radiopostaja, dakle uz Hrvatski katolički radio program u cijelosti ili djelomično je preuzimalo još 11 radiopostaja: Primorski radio, Radio Varaždin, Radio Istra, Radio postaja Mir Međugorje, Hrvatski radio Orašje, Radio Samobor, Radio Marija Bistrica, Radio Valpovština, Radio Grubišno Polje, Radio Marija i Radio Daruvar.

Veliki radijski koncert upriličen 1. listopada 2009. godine povodom 500. izdanja emisije Sacro ritam kada je obilježena i 8. obljetnica internetske stranice Duhovna scena, tada najpoznatijeg web portala hrvatske glazbeno-duhovne scene.

18. obljetnica emisije Sacro ritam te njezino 900. izdanje obilježeno je 19. svibnja 2016. godine u programu Hrvatskoga katoličkog radija. Jubilej je proslavljen velikim radijskim koncertom koji je održan uživo u studijima HKR-a, a započeo u 19:10 i trajao do 22:30.

Voditeljica slavljeničke emisije bila je Tanja Popec, a u glazbenom dijelu nastupili su mnoga poznata imena hrvatske popularne duhovne glazbe: obitelj Bardun, Emilio Kutleša i Kefa, vlč. Ljubo Vuković, Antonio Tkalec, Dragutin Hrastović, Jelena Vuković, Hanna i Jerko, zbor Anima Una, Andrej Grozdanov, Nina Vodal, Alan Hržica, sestre Palić, Marija Husar Rimac, Branko Požgajec te grupe Glasnici nade, Zakon Neba i RiM.

A prigodnu kavu sa slušateljima podijelila je i Dorica Barbić, dok su u 22 sata izvođači, predvođeni Jelenom Vuković i mladim dehonijancima molili Krunicu Božjeg milosrđa. Prije krunice svi izvođači okupljeni u Slavljenički tim na struju izveli su nekoliko prigodnih pjesama. Nakon krunice nastupio je Akustični slavljenički tim i nastavio slaviti Gospodina s pjesmom.

Emisiji Sacro ritam je povodom 18. rođendana dodijeljeno Fender Mega muzika priznanje za ukupni doprinos Hrvatskoj duhovnoj glazbi. Dodjela je održana 24. studenog 2016. u klubu Hard Place.

A u četvrtak 19. travnja održava se 1000. izdanje emisije Sacro Ritam. Uz autora i voditelja emisije Slavka Nedića, u emisiji će gostovati mnoga poznata imena hrvatske glazbe-duhovne scene, ali i dosadašnja zaštitna lica emisije, voditelji: Tomislav Meštrović i Tanja Popec te prvi tonski realizator Mario Kurtović. Mnogi izvođači duhovne glazbe će slušatelje Sacro ritma darovati svojim novim CD-om, a bit će i mnogih drugih nagrada. Pred kraj emisije ekipa Sacro ritma priprema live koncert iznenađenja.

Emisija Sacro ritam nije samo pratila, predstavljala i najavljivala događanja s Cro sacro scene poput festivala duhovne glazbe, najave koncerata, promocije albuma, izvođača i zajednica mladih nego je sudjelovala i u stvaranju mnogih inicijativa i akcija poput: „Naša misa“, „Popularni Porin“ te stvaranje „Cro sacro“ etikete.

Posebnu pozornost zavrjeđuje akcija pod nazivom „… u novom ruhu“ u kojoj su pokrenuli najprije akciju obrade adventskih pjesama. Rezultat te akcije su dva albuma obrada adventskih pjesama u vlastitoj produkciji od kojih je jedan „Advent u novom ruhu“ 2003. godine osvojio nominaciju Porin za najbolji album duhovne glazbe.

Ta je akcija potakla mnoge te je nakon toga snimljeno još nekoliko albuma s obradama adventskih pjesama (Izvor, Novo svitanje, Apostoli mira, Čedo i Matija Antolić). 2005. godine pokrenuta je slična akcija s korizmenim pjesmama pod nazivom „Korizma u novom ruhu“ u kojoj se ekipa HKR-a zaputila u Rijeku, Osijek, Split i Dubrovnik i tamo snimala zborove mladih koji su imali zadatak pripremiti nekoliko korizmenih skladbi. I iz te akcije nastao je istoimeni album „„Korizma u novom ruhu“.

HKR | Bitno.net