Susret kardinala Bozanica i zagrebackih studenata

Uvodeći u temu, mladi su zajedno s don Damirom scenskim prikazom “Duhovni život na Savi i zašto (ne)vjerujem?” pokazali što im znači vjera u životu. U nastavku promišljanja o temi susreta, podsjetili su na (ne)vjeru Tome apostola, te postavili niz pitanja koja su bila aktualna kako u njegovo vrijeme, tako i danas.

U katehezi kardinal Bozanić je Tomu usporedio s današnjom generacijom, koja želi sve dotaknuti, sve brzo imati, brzo vidjeti, brzo doći do traženih podataka. No upozorio je, da kad je riječ o vjeri, pitanje je drugačije. Vjera je ona koja čovjeka stavlja u odnos, i to je ozbiljno životno pitanje. Ona je temeljni izbor ljudskoga bića. Vjera se ne odnosi na neki dio života. Ona zahvaća cijelo ljudsko biće, naglasio je, te podsjetio kako govoriti o vjeri, znači govoriti o neizbježnoj dimenziji čovjekova života.

Pitam vas ima li tko da nije iskusio da u nekog ili nešto vjeruje, da se pouzda u nekoga, da kom povjeri vlastiti život, da neke stvari drži istinitim? Riječima “vjerujem” izražavamo svoj način postavljanja pred neku određenu osobu koju držimo dostojnu povjerenja. Istom riječju vjerujem zauzimamo stajalište prema nekoj osobi, kao i nekoj stvarnosti ili nekoj činjenici. Stoga možemo reći vjera je nešto što pripada ljudskoj naravi. Zato su kroz sva vremena postojali oni koji su vjerovali, i oni koji su se borili s vjerom. To nam svjedoči i Toma, i toliki u povijesti, rekao je kardinal, te upozorio kako čovjek ne može zaobići to pitanje.

Riječ “vjerujem” znači jasno i odlučno ispovijedanje vjere. To je samo jedna riječ, no ona u sebi sadrži neizmjernu velebnost otajstva. Kad god kažemo ‘vjerujem’, ispred nas je jedno otajstvo. U toj riječi je sadržano bogatstvo sučeljavanja, odnosa, relacija. Ona označuje ozbiljnost i založenost odluke, iskazuje zauzimanje stajališta, životnog uvjerenja, upućuje na sadržaj ili niz tvrdnji koje su prihvaćene i usvojene zato što su one istinite, rekao je kardinal Bozanić. Stoga je pozvao na promišljanje o vjeri, jer je potrebno bolje upoznavanje Radosne vijesti Isusa Krista koji u našem životu otvara nove prostore nade i život usmjeruje. U tom kontekstu naglasio je kako put vjere nije nikada dovršen, “dok je čovjek živ on se stalno bori, a s druge strane stalno ulazi u otajstvo vjere, u ono što mu pruža vjera”.

Odgovarajući na pitanja koje su studenti istaknuli u uvodnom promišljanju, kardinal je naglasio kako je u svakom vremenu bilo i teško i zahtjevno, ali i lijepo vjerovati, i ne možemo reći da su neka vremena bila povoljna, i neka nepovoljna. No, upozorio je, da ono što je problematično, ono što je danas prisutno je zaborav.

Ne nalazi se vremena za sebe, da se pita o sebi, da se postavlja pitanje o Bogu, da se suoči s pitanjima vjere. Relativizam je danas onaj koji na neki način želi iznivelirati, a to čovjeka koči, onemogućuje mu rasti, a vjera u sebi sadrži dvije različite dimenzije, onu racionalnu i osjećajnu, rekao je kardinal Bozanić te naglasio važnost prenošenja vjere, tj. potrebu svjedočiti i naviještati vjeru današnjem čovjeku.

Nadalje je podsjetio i kako Bog čini prvi korak prema nama, i to prema svakome od nas, pa je stoga za nas kršćane, katolike vjera susret i poznavanje Boga koji se objavljuje u Isusa Kristu. Bog naše vjere, je Bog Isusa Krista.

To je bitno za kršćanina, za katolika, da se Bog predstavio ne kao neka ideja, nego kao ljubav, rekao je kardinal, te podsjetio na riječi pape Benedikta XVI. kako je bit kršćanske vjere susret s osobom Isusa Krista.

Kardinal je istaknuo i otvorenost kršćanske vjere, jer je u samoj biti vjere otvorenost, misionarski duh, “onaj koji vjeruje, onaj koji je povjerovao, koji je prihvatio Isusa, već po tome pozvan je to živjeti, to svjedočiti”. Stoga je na kraju studente pozvao na zajedništvo s Bogom i na međusobno zajedništvo, zajedništvo Crkve, te ih potaknuo da Isusa odaberu za prijatelja.

Susretu je nazočio i sanacijski upravitelj Studentskog centra Pejo Pavlović, koji je podsjetio na 20 godina studentskoga dušobrižništva. Predsjednik studentskog odbora SD Stjepan Radić Branimir Milardović uime studenata zahvalio je na duhovnoj skrbi, te izrazio želju da se u okviru doma uredi kapelica. Na susretu su bili i provincijal Hrvatske salezijanske provincije don Pejo Orkić, kao i povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivica Budinšćak.

Na kraju susreta bila je prigoda kraćim filmom podsjetiti se na Drugo studentsko hodočašću u Mariju Bistricu, kao poziv na ovogodišnje hodočašće koje će se održati 12. svibnja na inicijativu

Udruge zagorskih studenata, a u organizaciji Koordinacije zavičajnih studentskih udruga i Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije.

Susret su pjevanjem animirali članovi skupine Adonal. (ika/bitno.net)