Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je, u četvrtak 6. prosinca u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu, novog predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj zagrebačkog muftiju dr. Aziza ef. Hasanovića. Susretu su nazočili tajnik Mešihata i šef Ureda mr. Nermin ef. Botonjić, te moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Nedjeljko Pintarić, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Na početku je zagrebački nadbiskup izrazio zadovoljstvo susretom koji se, zbog njegova sudjelovanja na Biskupskoj sinodi o novoj evangelizaciji, nije mogao održati ranije, kako je predložio novi muftija.

U srdačnom razgovoru s muftijom Hasanovićem, kardinal je istaknuo dobru suradnju s prijašnjim muftijom Šefkom ef. Omerbašićem te istaknuo potrebu zajedničkih nastojanja za dobro vjernika obiju zajednica.

Na sastanku je istaknuta važnost suradnje i zajedničkih nastojanja kad je riječ o temama koje se pokreću u hrvatskom društvu, kao što su: vjeronauk u školi, zdravstveni odgoj, pobačaj, eutanazija kao i ostala pitanja važna i za Katoličku crkvu i za Islamsku zajednicu. Također je istaknuta potreba da se o tim pitanjima konstruktivno raspravlja u duhu tolerancije, uvažavanja i dijaloga, kako bi se na primjeren način dao doprinos razvitku cjelokupnog hrvatskog društva i ohrabrilo vjernike u njihovu djelovanju.

Po završetku susreta muftija Hasanović i kardinal Bozanić izmijenili su prigodne darove. Kardinalu je uručena knjiga muftije Šefka ef. Omerbašića “Islam i muslimani u Hrvatskoj”, dok je muftija Hasanović na dar dobio medalju s likom bl. Alojzija Stepinca i bl. Augustina Kažotića, blaženih pastira zagrebačke Crkve. (ika/bitno.net)

Foto: IKA