Molitva

U predvečerje Dana obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika Požeške biskupije, 29. ožujka u starogradiškoj župnoj crkvi koju su pomogli izgraditi biskupi i svećenici Crkve u hrvatskom narodu, požeški biskup Antun Škvorčević u zajedništvu s dvadesetak svećenika Novogradiškog dekanata predvodio je prigodno molitveno spomen slavlje za sve svećenike i druge nedužne žrtve koje su tamnovale u tamošnjem zatvoru za vrijeme totalitarnih sustava dvadesetog stoljeća. Svećenici, đakoni, sjemeništarci, domaći vjernici i hodočasnici iz susjednih župa okupili su se na ulazu u središnju zatvorsku zgradu.

Biskup je Škvorčević u uvodnoj riječi rekao: Okupili smo se ispred zatvorske zgrade u Staroj Gradiški na otvorenje biskupijske proslave Dana obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika. Godine 1945. ubijen je starogradiški župnik Ferdo Maretić, a 1948. po nalogu komunističkih vlasti razorena župna crkva. Ovdje su u vrijeme totalitarnih sustava dvadesetog stoljeća i u Domovinskom ratu bili poniženi i mučeni brojni svećenici i drugi nedužni ljudi. Želimo svima njima iskazati poštovanje i zahvalnost za žrtvu koju su podnijeli i ugradili u naše dobro i dostojanstvo hrvatske domovine. Učinimo to s pravim raspoloženjem srca i savjesti.

Tumačeći vjernicima na koji način valja pristupati teškim povijesnim događajima, biskup je rekao: Svakodnevni život povezan je s bolnom sviješću o našim osobnim teškim promašajima i promašajima drugih ljudi, o tragičnim situacijama smrti i mržnje koja vlada svijetom. Osobito smo toga svjesni na mjestima kao što je ovaj zatvor. Stojeći pred Bogom svaki pokušaj osude pretvara se u poniznu molitvu za oprost svima, ali se budi i nada da nikad više ideologija ne bude prije čovjeka.

Nakon pokajničkoga čina slijedila je misa u crkvi gdje je biskup u homiliji zahvalio za svjedoke vjere, među kojima posebno 150 svećenika na čelu s blaženim Alojzijem Stepincem, koji su radije prihvatili poniženje i progon negoli da budu sudionici zla.(rv/bitno.net)