Sport

Foto: Pobjednička ekipa prve seniorske katoličke malonogometne lige

Svetom misom zahvalnicom u nedjelju 3. svibnja 2012. godine u župi Presvetog Trojstva u Prečkom, koju je predvodio predstojnik Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivica Budinščak u koncelebraciji s upraviteljem župe vlč. Ivanom Bakšićem, završila je športska takmičarska sezona katoličkih malonogometnih (KMNL), odbojkaških (KOL) i stolnoteniskih (KSTL) liga.

Na kraju Mise, uz zajedništvo športaša i druženje, podijeljene su nagrade najboljim ekipama, pojedincima, te posebna nagrada za fair play. Gledano unazad, završnica za prvaka I. katoličke malonogometne lige, bila je izuzetno zanimljiva, a posebnost takmičenja ove godine je i nagrada za fair play koju su osvojile dvije ekipe.

KMNL, iz godine u godinu raste ne samo po broju sudionika nego i po kvaliteti lige, tako da  ove godine naša liga ima petoricu hrvatskih reprezentativaca u futsallu. KMNL se ove godine igrala u tri seniorske lige, a uz njih još i „krizmanička“ i „prvopričesnička“ liga.

Prvo mjesto u prvoj seniorskoj malonogometnoj ligi osvojila je ekipa iz Župe sv. Ivana apostola i evanđeliste iz Utrina koji će ujedno predstavljati Zagrebačku nadbiskupiju na završnici KMNL-a, na nivou HBK-a, u Sarajevu. Na završnicu KMNL-a u Sarajevu plasirala se i ekipa iz Župe bl. pape Ivana XXIII. iz Dubrave koja je prošle godine osvojila nagradu za fair play na završnici KMNL-a u Splitu te kao takva ima pravo sudjelovanja na završnici i ove godine.

Ono što nas posebno veseli i raduje, naši su prvopričesnici i krizmanici. Uz njih bilo bi nepravedno ne istaći i njihove voditelje koji su pravi entuzijasti i zaljubljenici u šport.

Uz nogomet tu je i tradicionalno prisutna odbojka za koju možemo reći da je naš sportski ponos, jer uz kvalitetu odbojke te korektnosti igračica i igrača možemo reći i to da su sve ekipe fair play. Od ove pastoralne godine takmičili smo se i u stolnom tenisu, što je bio pun pogodak za jedan novi vid pastorala. Najbolja ekipa iz kategorije djevojaka u odbojci je ekipa  iz Župe sv. Mati Slobode s Jaruna, a iz konkurencije mješovito, ekipa iz Župe BDM Žalosne iz Španskoga.

Najbolji stolnotenisači nam dolaze iz župe Blagovijest-Navještenja Gospodinova iz Vrbana, a odmah do njih su stolnotenisači iz župa sv. Obitelji i Predragocjene Krvi Isusove.

Možemo reći da svaka od navedenih liga napreduje iz godine u godinu što se kvalitete tiče, ali još više u jačanju identiteta katoličkih liga kojeg obilježavaju zajedništvo, druženje i darivanje jedni drugima iz ljubavi prema Bogu, čovjeku i športu, jer šport je prvenstveno zbog čovjeka, a ne čovjek zbog športa.

Marijan Spehnjak, tđ

Povjerenik za pastoral sportaša Zagrebačke nadbiskupije