Vrijedi pokazati da nam je stalo

Već prije nekoliko dana javnost smo u članku Kršćanofobija na djelu: Po Zagrebu osvanuli plakati s Gospom u lezbijskom zagrljaju upozorili da su plakati za aktualnu predstavu u Gavelli ‘Fine mrtve djevojke’, koji prikazuju Gospu u lezbijskom zagrljaju uvredljivi za kršćane te smo pozvali da se pridružite prosvjedu putem maila na adresu kazališta Gavella. Članak je pročitalo preko dvadeset tisuća ljudi, a mnogi su ga podijeliti s drugima.
Potom je isti poziv uputila i udruga Vigilare, o čemu smo također pisali.

Iako je iz Gavelle od ravnatelja Darka Stazića najprije stiglo obrazloženje u kojem se brani plakat i daje samo implicitna isprika bez ikakve namjere da se nešto poduzme pritiska svih vas koji ste se zauzeli protiv vrijeđana vjerskih osjećaja urodio je plodom. Naime danas je iz zagrebačkog odjela Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport stiglo je sljedeće priopćenje:

„Vezano uz sporne plakate za novu predstavu Gradskog dramskog kazališta Gavella, obavještavamo Vas da je gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić naložio da se oni žurno uklone sa svih javnih površina. Također, ravnatelj Kazališta Gavella gospodin Darko Stazić obvezao se i da će neprimjereni plakat biti povučen iz upotrebe te da će se za istu predstavu izraditi novi plakat. Uz navedeno, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport izražava žaljenje što je ovim nepromišljenim činom Gradsko dramsko kazalište Gavella povrijedilo osjećaje vjernika.“  

Priopćenje je potpisao Ivica Lovrić, pročelnik GU za obrazovanje, kulturu i šport.

Ravnatelj Darko Stazić,  kako javlja T-portal priznaje da je zbog plakata doživio „neviđeni pritisak“. T-portal žali zbog povlačenja plakata i za taj pritisak koji je po njima doveo do cenzure proziva Vigilare i naš portal Bitno.net.

Raduje nas ako je tako,  a vama, našim čitateljima zahvaljujemo što smo zajedno pokazali da šutljiva većina može postati svjesna da je većina i da ne treba biti šutljiva.

Vaš Bitno.net tim