SpomenFoto: IKA
Stotinjak štovatelja službenice Božje, ponajprije njezinih Suradnica Krista Kralja, krčkih žena okupljenih pod njezinim imenom te drugih prijatelja i molitelja željelo je zajednički posjetiti mjesto posvećeno Maričinom logoraškom patnjom i tako obilježiti 60. obljetnicu završetka njezina petogodišnjeg robijanja i njezin izlazak iz zatvora u Požegi 1. rujna 1952. godine.

Hodočasnike je na ulazu u požešku kaznionicu dočekao pomoćnik ravnatelja Sandi Prpić i poveo ih do spomenika “Ženi robijašici”. Tu su položili cvijeće, zapalili svijeće i pomolili se za sve koji su patili zbog svojih uvjerenja nekada, i za sve koji i danas pate zbog zla oko nas i u nama, za kažnjenike, za osoblje kaznionice i za sve ljude.

Priprava za sam posjet kaznionici bila je svečana liturgija proslavljena u crkvi Sv. Lovre odmah po dolasku svih hodočasnika u Požegu. Predvodio ju je provincijal karmelićana i postulator kauze sl. Božje Marice Stanković o. Vinko Mamić, uz generalnog vikara Krčke biskupije mons. Antona Valkovića te duhovnog asistenta Svjetovne ustanove suradnica Krista Kralja isusovca o. Marka Matića koji je propovijedao. U tumačenje liturgijskih tekstova uključio je i svjedočenje Marice Stanković. Isus šalje svoje učenike da propovijedaju Evanđelje i svjedoče da je On živ. A “upravo zbog svjedočenja i naučavanja u ime Isusovo Marica Stanković je dospjela u Kazneno popravni dom, ovdje u Požegi. Njezina krivnja je bila njezina ljubav prema Isusu Kristu i njegovoj Crkvi”, istaknuo je propovjednik. Okupljala je djevojke spremne za zalaganje u katoličkom laičkom pokretu između dva rata u duhu biskupa Mahnića i Ivana Merza. “Njezina krivnja je bila što je sa svojim djevojkama požrtvovno i herojski radila i onda kad u Hrvatskoj gotovo nitko nije radio, kad je sve pozaspalo i kad su se svi bojali. Njezina krivnja je bila što se odvažila govoriti kad su mnogi zašutjeli i morali zašutjeti, što je javno ustala u obranu zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca. Njezina krivnja je bila što je vjerovala i vjeru čuvala u dušama drugih. To je bio ‘zločin’ zbog kojeg je uhapšena i osuđena”, rekao je Matić.

Hodočasnici su posjetili i požešku katedralu sv. Terezije Avilske, koju im je prikazao vlč. Ivica Žuljević. To je crkva u koju je Marica Stanković pohrlila na ispovijed neposredno nakon izlaska iz zatvora. U crkvi Milosrdnog Isusa, filijali župe sv. Leopolda Mandića, dočekali su ih pjesmom i pozdravom mladi križari, a s. Mira Jelušić potanko opisala aktivni vjerski život te zajednice.

Osim toga zagrebačka je skupina hodočasnika prije Požege posjetila i svetište Gospe Voćinske obnovljeno nakon teških razaranja u Domovinskom ratu, dok su krčki hodočasnici pri povratku pohodili Gospu od suza u Pleternici. (ika/bitno.net)