Poštovana braćo svećenici!

Dragi prvopričesnici i prvopričesnice, dragi krizmanici i krizmanice!

Poštovane obitelji ovogodišnjih prvopričesnika i krizmanika!

Nalazimo se u uskrsnom vremenu – vremenu radosti zbog Kristova uskrsnuća – u kojemu smo u našim župama uobičajeno slavili prvopričesnička slavlja i kada su krizmanici primali sakrament potvrde. Zbog okolnosti pandemije, prošlogodišnji termini podjele sakramenta krizme bili su otkazani, a prvopričesnička slavlja odgođena. To nas je naučilo da više ne možemo planirati unaprijed jer se situacija sa zarazom brzo mijenja. Predviđajući mogućnost ovakvoga razvoja situacije s pandemijom, već u veljači ove godine smo odlučili svakom župniku i upravitelju župe na području Splitsko-makarske nadbiskupije dati ovlaštenje da krizmanicima u svojoj župi sam, kao delegat Mjesnog ordinarija, podijeli sakrament krizme.

Svjesni smo činjenice da se sada nalazimo u tzv. trećem valu pandemije i da je situacija s brojem zaraženih, hospitaliziranih i preminulih itekako ozbiljna i zabrinjavajuća. Također, u redovitom smo kontaktu s osobljem Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (NZJZ). Oni su izvijestili javnost da je u posljednje vrijeme povećan broj zaraženih osoba u našoj županiji.

I danas smo u Nadbiskupskom ordinarijatu imali susret s odgovornim osobama iz NZJZ-a. Primili smo na znanje njihove podatke te se dogovorili da bi bilo mudro preporučiti odgodu prvopričesničkih i krizmaničkih slavlja do 15. svibnja 2021. godine. Naravno, imamo u vidu da su to isto, na preporuku epidemiologa, učinile i većina biskupija u Hrvatskoj.

Doista razumijemo poteškoće koje ovakva preporuka može donijeti bilo župnicima bilo slavljenicima i njihovim obiteljima i uzvanicima, ali u duhu kršćanske ljubavi i solidarnosti te društvene odgovornosti, budimo spremni učiniti i ovu malu žrtvu s privremenom odgodom župnih i obiteljskih slavlja.

U ovim neizvjesnim vremenima svi ste u našim molitvama, a osobito vi, dragi prvopričesnici i krizmanici. U isto vrijeme potičemo vas da se sjetite nas u vašim molitvama, kako bismo vođeni ljubavlju i brigom za povjerene nam vjernike, donosili mudre i razborite odluke.

Braćo i sestre, nemojmo dopustiti da koronavirus preraste u „virus nepovjerenja“ koji bi ugrozio, ne samo zdravlje, nego i naše zajedništvo.

Sve vas, braćo i sestre, blagoslivljamo!

Vaša braća nadbiskupi,

mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup metropolit

mons. Dražen Kutleša, splitsko-makarski nadbiskup koadjutor