Od toga je bilo 104 krštenja četvrtog djeteta, 28 krštenja petog djeteta, 19 krštenja šestog djeteta, 2 krštenja sedmog djeteta, 2 krštenja osmog djeteta i 1 krštenja devetog djeteta od toga 3 krštenja blizanaca od kojih: 7 krštenja 3. i 4. djeteta, 1 krštenje 4. i 5. i 1 krštenje 5. i 6. djeteta, javlja Splitsko-makarska nadbiskupija.

Prigodom krštenja djeteta u obitelji s četvero i više djece, splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić upućuje obitelji čestitku, prigodnu knjigu s osobnom posvetom kao i novčani dar. U 2023. godini na taj način darovano je obiteljima 53.800 eura. Darovanje obitelji s brojnom djecom započeto je 2002. godine. Splitsko-makarska nadbiskupija na taj način iskazuje svoju blizinu obiteljima koje su otvorene daru života te želi ohrabriti sve da se otvore daru novoga života.

„Mnogi tvrde da Sveta obitelj danas ne može biti uzor obiteljima jer su ipak oni bili puni milosti. Mislim da stvar ne možemo gledati tako pojednostavljeno. O svemu su i oni morali razmišljati, moliti, razgovarati, zajednički tražiti rješenja. Imali su samo ljudska sredstva za postizanje harmonije u obitelji. Nisu im rješenja dolazila kroz objave i ukazanja, nego kroz molitvu i dijalog, kroz ljubav i strpljivost. I danas su ta ista sredstva dostupna svakoj obitelji. Ostaje samo pitanje hoćemo li razgovarati među sobom ili se svađati, hoćemo li se potruditi čuti drugoga ili se inatiti, je li nam zaista cilj doći do dogovora ili je glavni cilj pobijediti u sukobu. Kako je dobro i važno za svaku obitelj znati određene nesporazume staviti pred Boga u molitvi i saslušati što Bog savjetuje“, istaknuo je između ostaloga nadbiskup Križić, na blagdan Svete Obitelji u splitskoj katedrali.

„Svi mi znamo koliko poteškoća imaju obitelji danas u stvaranju obiteljskog zajedništva i u odgoju vlastite djece. Kako su jake i nametljive ideologije koje roditeljima žele oduzeti primat nad odgojem njihove djece. Te ideologije žele diktirati što su to vrijednosti koje djeca trebaju usvojiti, i gotovo da se ne dopušta roditeljima da na to utječu. Te ideologije su sve agresivnije u otimanju roditeljima očinstva i majčinstva, nego im se nameće nešto neodređeno ili nakaradno: roditelj 1 i roditelj 2. Pokušava se obitelj rastakati na sve načine“, kazao je nadbiskup moleći Svetu Obitelj da zagovara naše kršćanske obitelji kako bi sačuvale autentične obiteljske vrijednosti koje će im pomagati u odgoju i posredovanju vjere.